Pénzügy

Ha Uber-sofőr vagy, nem veheted el a taxisok munkáját – így adózz!

Az adóhatóság közzétette, hogyan is kell adózniuk a „mobil alkalmazások segítségével igénybevett személyszállítási szolgáltatás nyújtóinak”.

A NAV szerint az Uber-sofőrök adókötelezettségeik teljesítése során az egyes adó jogszabályok általános rendelkezéseit kell alkalmazni.

Ennek megfelelően például adószámot kell kiváltani, de közösségi adószámra is szükség van, és nem lehet elkerülni a számlaadási kötelezettséget sem. Az adóhatóság abban is ad tanácsot, mikor lehet alanyi adómentesség során áfamentesen leróni a kötelezettségeket, illetve mikor választhatják az egyéni vagy a társas vállalkozási formát.

A teljes anyag itt érhető el >>

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára korábban bejelentette, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) péntektől zéró toleranciát alkalmaz az uberesekkel szemben.

Az államtitkár elmondta: a kormány elvárása, hogy minden magyarországi vállalkozási tevékenység után megfizessék az adót, ami vonatkozik azokra is, akik Uber szolgáltatás címen személyszállítási tevékenységet végeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik