Pénzügy

Többszörösére nő a CSOK-os hiteles lakások kínálata

Könnyített a kormány a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) feltételein, eltörölte az államilag támogatott CSOK-os lakáshitelek esetén alkalmazandó 30 millió forintos értékhatárt. Ennek eredményeként jelentősen bővült a CSOK 10+10 millió forintos konstrukciójának megfelelő új építésű lakások kínálata - derül ki az ingatlan.com friss adataiból. Országszerte mintegy 6 ezer lakás felel meg az új szabályoknak, szemben a korábbi alig több mint 2 ezer ingatlannal. Az portál szerint a 3 százalékos CSOK-hitel növeli azoknak a nagycsaládoknak a pénzügyi mozgásterét, akik jelenleg lakáshitellel rendelkeznek vagy piaci hitel segítségével terveztek új lakást vásárolni.

Gyorsabban felpöröghet az új építésű lakások piaca a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) szabályainak enyhítése után. A kormány szerdán jelentette be, hogy eltörli az új lakások értékére vonatkozó  államilag kamattámogatott hitelek esetében alkalmazandó 30 millió forintos korlátot.

Triplázódott az országos kínálat

A limit eltűnése miatt egyik pillanatról a másikra többszörösére nő a CSOK keretében igényelhető 10+10 millió forintos konstrukciónak megfelelő lakások száma. A szóban forgó konstrukció 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 10 millió forintos államilag kamattámogatott hitelt biztosít a feltételeket teljesítő, három gyereket nevelő vagy vállaló családoknak új lakás vásárlására vagy építésére.  

Az ingatlan.com összegzése szerint a 30 millió forintos korlát nélkül országszerte – a budapesti lakásokkal együtt – 5992 darab lakás felelhet meg ezeknek a kritériumoknak, ezzel szemben a 30 millió forintos limittel csak mindössze 2347 lakás teljesítené azokat.

Látványos bővülés Budapesten

Budapesten látványos kínálatbővülést eredményez a 30 milliós korlát eltűnése: az ingatlan.com friss adatai szerint az eddigi 468 lakás helyett 3292 lakás felel meg a CSOK feltételeinek. Balogh László, azt mondta, az adatokból látszik, hogy a budapesti kínálatot jelentősen növelte 30 millió forintos korlát megszűnése.

“Szintén jelentősen 28 százalékkal bővült a kínálat Győr-Moson-Sopron megyében, Pest megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig 40-40 százalékos növekedést eredményezett a CSOK-os új lakások kínálatában a 30 millió forintos korlát eltörlése” – értékelte az adatokat Balogh László. “A lépés eredményeként várhatóan a korábban vártnál hamarabb megindulhat az élénkülés az új lakások piacán, elsősorban a CSOK-nak megfelelő ingatlanok esetében” – fogalmazott a szakértő.

Előnyben a hiteles nagycsaládok

Balogh László azt is elmondta, hogy a 10+10 millió forintos konstrukcióban elérhető kedvezményes, állami kamattámogatással felvehető 10 millió forintos hitel növelheti azoknak a CSOK feltételeknek megfelelő családok pénzügyi mozgásterét, akik amúgy is részben hitelből igyekeztek megoldani a lakásvásárlást vagy házépítést.

A 30 milliós határ eltörlése azokat a nagycsaládosokat is helyzetbe hozhatja, akik ugyan nem feltétlenül terveztek új lakásba költözni, de jelenleg is rendelkeznek lakáshitellel. Ha a három gyermekes családok a jelenlegi otthonuk eladását követően új lakásba költöznek, akkor a CSOK-os lakáshitel segítségével a fennálló hiteltartozásuk után fizetendő magasabb kamatszintet 3 százalékra csökkenthetik. “A régi hitel lecserélésével ezek a családok az alacsonyabb kamatterhek miatt így összességében több millió forintot tudnak megspórolni 25 év alatt, ráadásul további önerő nélkül tudnak új lakásba költözni. Mindössze arra kell figyelniük, hogy az új lakás vételára legalább a CSOK keretében felvett összeggel drágább legyen az értékesített lakásuk eladási áránál.” – tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik