Pénzügy
Szolnok, 2015. december 22.
Szakember dolgozik egy saját erõbõl épülõ családi házban Szolnokon 2015. december 22-én. A kormány a magánépítkezõknek is biztosítaná az alacsonyabb lakásépítési áfát, miután a vállalkozók által épített új lakásokat a parlament döntése szerint januártól 27 százalék helyett már csak 5 százalék áfa terheli a következõ négy évben.
MTI Fotó: Bugány János

3 dolog, amire érdemes odafigyelni új lakás vásárlásánál

24.hu
24.hu

2016. 01. 19. 14:00

A családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) várhatóan egyre többen fognak új lakást vásárolni, ám mielőtt sor kerülne az adásvételre, alaposan utána kell járni, milyen lehetőségeink vannak, és mi mindenre kell odafigyelni egy ilyen döntés meghozatala előtt.
Korábban a témában:

A CSOK-kedvezmények részben új lakás vásárlására használhatók fel, és lassan megtörténhetnek az első szerződéskötések is. Felvetődik a kérdés, hogy laikus vásárlóként mire figyeljünk oda egy új lakás kiválasztásánál? Dr. Pallos Dénes ügyvéd és ingatlanközvetítő, a Pallos Ingatlan tulajdonosa három olyan dolgot árul el, amelyre érdemes odafigyelni új ingatlan vásárlása előtt!

1. Figyeljünk a referenciákra!

Érdemes utánajárni a kivitelezőnek, hogy korábban milyen ingatlanok építtetésében volt érdekelt. Fontos, hogy megbízható referenciákat tudjon felmutatni, olyan, akár társasházi, akár különálló lakásokat, épületeket, amelyek 5-10 évvel később sem okoznak problémát tulajdonosaiknak.

2. Legyünk ott a tervezésnél!

Ha kulcsrakész állapotban kapjuk kézhez a lakást, azaz minden burkolat, a szigetelés, a csempézés elkészült, és felhelyezték a szanitereket is, azzal gyakorlatilag mindent eltakartak, és nehéz értékelni az ingatlan műszaki állapotát. A kivitelezőknek és a vevőknek is kedvezőbb, ha a lakás kiválasztására már akkor sor kerül, mielőtt a belső burkolatokat felhelyezik. Így a vevő maga döntheti el, milyen burkolati elemeket szeretne, és arra is módja van, hogy előzetesen felmérje az ingatlan műszaki állapotát.

3. Vegyünk igénybe profi segítséget!

A vásárlók nagy része nem rendelkezik olyan műszaki ismeretekkel, amelyekkel maga mérhetné fel a megvásárolni kívánt lakás műszaki állapotát, ezért célszerű ingatlanközvetítő bevonásával és egy független műszaki szakember segítségével még akkor felmérni az új lakást, amíg láthatóak a kivitelezés különböző fázisainak minősége, milyensége. Érdemes külön összeget rászánni erre a felülvizsgálatra, ugyanis ez a kisebb befektetés később megtérül, amikor nem kell évekig a bíróságra járni a különböző műszaki, szerkezeti és kivitelezési problémák miatt.

Az eladót törvényben előírt szavatossági, jótállási kötelezettség terheli az általa végzett kivitelezési munka minőségéért, azonban a későbbi bosszúságok kis mértékű költségráfordítással és az előzetes állapotfelméréssel nagy valószínűséggel elkerülhetőek – véli dr. Pallos Dénes.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.