Pénzügy

3 dolog, amire érdemes odafigyelni új lakás vásárlásánál

A családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) várhatóan egyre többen fognak új lakást vásárolni, ám mielőtt sor kerülne az adásvételre, alaposan utána kell járni, milyen lehetőségeink vannak, és mi mindenre kell odafigyelni egy ilyen döntés meghozatala előtt.

A CSOK-kedvezmények részben új lakás vásárlására használhatók fel, és lassan megtörténhetnek az első szerződéskötések is. Felvetődik a kérdés, hogy laikus vásárlóként mire figyeljünk oda egy új lakás kiválasztásánál? Dr. Pallos Dénes ügyvéd és ingatlanközvetítő, a Pallos Ingatlan tulajdonosa három olyan dolgot árul el, amelyre érdemes odafigyelni új ingatlan vásárlása előtt!

1. Figyeljünk a referenciákra!

Érdemes utánajárni a kivitelezőnek, hogy korábban milyen ingatlanok építtetésében volt érdekelt. Fontos, hogy megbízható referenciákat tudjon felmutatni, olyan, akár társasházi, akár különálló lakásokat, épületeket, amelyek 5-10 évvel később sem okoznak problémát tulajdonosaiknak.

2. Legyünk ott a tervezésnél!

Ha kulcsrakész állapotban kapjuk kézhez a lakást, azaz minden burkolat, a szigetelés, a csempézés elkészült, és felhelyezték a szanitereket is, azzal gyakorlatilag mindent eltakartak, és nehéz értékelni az ingatlan műszaki állapotát. A kivitelezőknek és a vevőknek is kedvezőbb, ha a lakás kiválasztására már akkor sor kerül, mielőtt a belső burkolatokat felhelyezik. Így a vevő maga döntheti el, milyen burkolati elemeket szeretne, és arra is módja van, hogy előzetesen felmérje az ingatlan műszaki állapotát.

3. Vegyünk igénybe profi segítséget!

A vásárlók nagy része nem rendelkezik olyan műszaki ismeretekkel, amelyekkel maga mérhetné fel a megvásárolni kívánt lakás műszaki állapotát, ezért célszerű ingatlanközvetítő bevonásával és egy független műszaki szakember segítségével még akkor felmérni az új lakást, amíg láthatóak a kivitelezés különböző fázisainak minősége, milyensége. Érdemes külön összeget rászánni erre a felülvizsgálatra, ugyanis ez a kisebb befektetés később megtérül, amikor nem kell évekig a bíróságra járni a különböző műszaki, szerkezeti és kivitelezési problémák miatt.

Az eladót törvényben előírt szavatossági, jótállási kötelezettség terheli az általa végzett kivitelezési munka minőségéért, azonban a későbbi bosszúságok kis mértékű költségráfordítással és az előzetes állapotfelméréssel nagy valószínűséggel elkerülhetőek – véli dr. Pallos Dénes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik