Pénzügy

Ha a hentes mellévág, máris 27 százalék a sertésáfa

hentes (hentes)
hentes (hentes)

A szabályosan vágott comb, lapocka, karaj, vagy éppen tarja áfája egyaránt 5 százalék, akár csonttal, akár csont nélkül adja a hentes. A belsőség, a feldolgozott hús, vagy a hústól megszabadított csont áfája már 27 százalék – hívja fel a figyelmet a blokkk.com.

Az alaposabb vizsgálódás nyomán egyértelmű, hogy mely feldarabolt sertéshúsféleségek áfája 5 százalék, valamint mikor kell változatlanul 27 százalékos áfakulcsot számolni. A kiindulópont természetesen az általános forgalmi adóról szóló törvény, ahol az 5 százalékos kivételek köre az uniós termékbesorolás “0203” tarifaszáma alá tartozó sertéshúsféleségek.

5 százalékos áfa terheli a fél, egész, valamint a különböző darabolt sertéshús féleségeket, frissen, hűtve, vagy éppen fagyasztott besorolással, de a belsőségek és az úgynevezett vágási melléktermékek nélkül.

A besorolások értelmezésében zavart éppen az okozott, hogy az Unió hivatalos honlapján szereplő legfrissebb kereskedelmi vámtarifa besorolási tételei több helyen már nem részletezik teljes mélységben a termékek meghatározását, hanem a “Más” megjelölést alkalmazzák. Nos, a “Más” is termékbesorolást jelent és létezik ezeknek is a részletes bontása.

A lap arra a következtetésre jut, hogy ügyelni kell a pontos vágásra is, hiszen az uniós termékbesorolás pontosan meghatározza az egyes húsrészeket: ha a hentes mellévág, akkor már 27% az áfa.

Létezik ráadásul vágási melléktermék is (a 0206 tarifaszám alatt), tehát azok a húsrészek, melyek nem részei a “0203” besorolásoknak, egyértelműen a 27%-os áfakulcs alá tartoznak. A belsőség is ebbe a csoportba tartozik. A szalonna (vékony húsréteg nélkül) és a sertészsiradék is 27%-kal adózik (“0209” a tájolási pont).

A feldolgozás, így a pácolás, füstölés, sózás a 27%-os áfakulcs alá nyomja a sertéshúst (a szalámiról, kolbászról, sonkáról nem is beszélve, hiszen azok áfája sem változott).

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik