Pénzügy

3 milliós nyugdíjat gründolhat össze és szinte semmit nem kell tennie

Az adócsökkentéseknek, illetve a minimálbér és a nyugdíjak emelésének köszönhetően a lakosság nagy része magasabb jövedelemre számíthat 2016-ban, mint tavaly. Bár a többlet pénz nem lesz valami hatalmas, található olyan megtakarítási forma, amivel az átlag magyar akár 3 milliós vagyont építhet még ebből is. Ráadásul időskorában is hálás lehet magának, amiért ezt a lehetőséget választotta. Hogy mit is kell tenni ehhez, a Bankmonitor.hu gyűjtötte össze!

A Bankmonitor.hu múlt heti cikkében már összeszámolta, ki mennyivel költhet többet az idén az adócsökkentések, illetve a minimálbér/nyugdíj emelésének köszönhetően. Az alábbiakban a pénzügyi összehasonlító portál arra is tanácsot ad, hol lehet ennek az összegnek a legjobb helyet megtalálni.

Az állam további 20 százalékkal járul hozzá

A személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkentése következtében megmaradó néhány ezer forintot lehet, hogy sokan észre sem fogják venni a bankszámlájukon. Pedig van rá mód, hogy bárki látványos eredményt érjen el ezekkel az elsőre aprópénznek tűnő összegekkel is.

Hiszen ha kisebb összegek is csorognak elég hosszú ideig, szemmel jól látható hozamok mellett, előbb-utóbb mindenki komoly vagyont találhat az aprópénzek a helyén is. Ennek megvalósításához az egyik legjobb és leghasznosabb eszközét az önkéntes nyugdíjpénztárak jelentik.

Egy átlagmagyar 2 436 forinttal kap többet idén csak az szja-csökkentésnek hála. Aki mindezt időskori megtakarításaira tudja fordítani, és önkéntes nyugdíjpénztárba (önypt) fekteti, az állam a befizetések további 20%-át adja ehhez minden évben.

Éves szinten így már több mint 36 ezer forinttal több pénz kerülhet bárki a nyugdíjcélú megtakarításai közé az apró adócsökkentésnek hála. Ráadásul ez olyan hozamot fog termelni, ami után adót sem kell fizetni.

Ha szeretné tudni, mennyit kell minden hónapban félretenni, hogy megfelelő nyugdíj kiegészítést érjen el, használja bátran a Bankmonitor alábbi kalkulátorát. Segíteni fog a tervezésben.

Az állam tehát valóban jelentősen hozzájárulhat a nyugdíjcélú megtakarításokhoz, de nem közvetlenül. Hiszen, ha a megkapott pénzt nem önkéntes nyugdíjpénztári számlára kerül, a 20 százalékos adójóváírás sem jár, illetve a lehetséges hozamról és kamatadó-kedvezményről is le kell mondani.

Mennyit hoz mindez összesen?

A Bankmonitor.hu elvégzett egy számítást, amiből kiderült, mennyit jelent ez nyugdíjas éveire. A számítás során egy olyan megtakarítót feltételeztek, aki jelenleg 30 éves, és éppen az átlagkeresetet viszi haza minden hónapban.

Ha ő az adócsökkentés eredményeképpen kapott 2 436 forintot minden hónapban önypt-számlájára utalja (5 százalékos nominális hozamot feltételezve és évi 20 százalékos adójóváírás mellett), akkor  nyugdíjba vonulásáig több mint 3 millió forint gyűlik ott össze. Ez pedig nyugdíjas évei alatt 20 éven keresztül 19 705 forintos havi nyugdíj-kiegészítést jelent számára.

bankmonitor

Ennek köszönhetően tehát úgy lehet a nyugdíjas évek anyagi biztonságát támogatni, hogy a tavalyi életmódhoz képest semmiről sem kell lemondani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik