Pénzügy

Mennyit lehet alkudni ingatlan vásárlásánál?

2008 után akár 10-20 százalékot is lehetett alkudni a vevőnek, mivel kínálati piac volt. Ez nagyjából 3-4 éve megszűnt, mivel a piacon azóta sorban állnak a vevők. A lakásáfával és a CSOK-kal mindez ismét megváltozhat, mivel sokkal több lesz a kínálat az új építésűekből, mint a kereslet, ezért a vevők ismét visszatérhetnek a nagyobb mértékű alkuhoz – írja a Balla Ingatlan közleménye.

Az iroda munkatársa szerint a keresleti piac mára gyengébbé vált a néhány hónappal ezelőttinél. Ez persze nem azt jelenti, hogy most sokkal olcsóbban lehetne vásárolni, inkább elkezdett körvonalazódni egy olyan folyamat az elmúlt hetekben, miszerint előtérbe kerültek az új építésű ingatlanok a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) új  lehetőségei, valamint az új lakások csökkenő áfatartalma révén. Ez pedig értelemszerűen nem kedvez a használt lakásukat eladni kívánók számára.

Komolyabb alkura most elsősorban a nagyobb értéket képviselő családi házak piacán van lehetőség.

Ugyanakkor az ingatlanpiac ismét átalakulóban van. A Balla szerint a használt lakások tulajdonosainak talán újra nagyobb mértékű alkukkal kell megbarátkozniuk, hiszen a vevők egy része – akik most már az új lakásokat keresik – kiesik az érdeklődők köréből, így pedig csökken a keresleti nyomás a használt lakások piacán.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik