Pénzügy

VOSZ: állami támogatás kellene az autóvásárláshoz

lopott luxusautók (lopott luxusautók)
lopott luxusautók (lopott luxusautók)

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) társelnöke szerint van latens igény a magyar piacon az új autók iránt, de valós forgalmat állami segítséggel lehetne generálni.

Eppel János a Világgazdaságnak adott, a lap pénteki számában megjelent interjúban azt mondta, tíz éve még 208 ezer autót adtak el Magyarországon, 2008-ban, a gazdasági válság előtti utolsó évben 182 ezret, most pedig 77 ezret.

Mint mondta, léteznek olyan modellek, amelyekben az autósszakma és az állam ár-, finanszírozási és adókedvezményekkel vesz részt, ennek hatására három-négy éven belül a közvetlen és a közvetett forgalomnövekedés révén minimum nullszaldós lehetne az intézkedés. Ahhoz, hogy a szektor ne csak magától nőjön, állami támogatásra is szükség lenne – hangsúlyozta.

Az autószektor másik problémájaként említette Eppel János a magyar autójavító-piac fehérítését, amelyről a kormánnyal is tárgyalnának. Adataik szerint a szektor 40-50 százaléka feketén működik, ami 40-50 milliárdos adókiesést okoz, és a legálisak versenyhátrányba kerülnek velük szemben az árversenyben.

Emellett az évi több mint száztízezer behozott használtautó nagy része után az unióban sehol nem fizetik meg az áfát, ami leértékeli az itthoni állományt, másrészt ellehetetleníti a legálisan működő használtautó-kereskedőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik