Pénzügy

Így lehet pluszmilliókat mutyizni a CSOK-kal

Mint ahogy azt korábban megmondtuk, az új CSOK a jómódúaknak, és elsősorban vidéken lehet nagyon előnyös (itt, itt, és itt). A konstrukció, illetve a magyar gazdasági környezet természetesen tág teret enged a mutyizásnak is.

Most a hvg.hu szedte össze, mintegy tippeket adva, hogyan lehet pluszmilliókat leakasztani a lakástámogatásról. Félő, hogy ezeket nem tudják kiszűrni a hatóságok. Ezekből szemezgettük ki a legjobbakat:

1. Csalás a kőművessel összejátszva

A kőművesek, a kivitelezők túlszámláznak, majd osztoznak a pénzen a családdal.

2. Lakás eladási árának csökkentése

Ha a család eladja a meglévő lakásukat, hogy CSOK-kal együtt vegyenek egy nagyobbat, a szabályok szerint a támogatás csak a különbözetre vonatkozik, így adott esetben az nem éri el a 20 milliót. Ezt úgy lehet orvosolni, hogy az eladó összejátszik a vevővel, és alacsonyabb árat írnak az adásvételibe.

3. Lakásvásárlás a gyereknek

A család lehívja az államtól a 20 millió forintot, ebből önerővel vesznek egy lakást a gyermeknek, amit kiadnak, de papíron mindenki beköltözik az új lakásba. Ennek vannak azért kényelmi hátulütői.

4. Államkötvényt vesznek a CSOK-ból

A háromgyermekeseknek, akik amúgy is lakást akartak bővíteni, ajándék a 10 millió vissza nem térítendő támogatás.

A 10 milliót a CSOK-ban jelenleg körülbelül 3 százalékra, ötéves kamatperiódus mellett vehetik fel az ügyfelek, ezzel szemben a Prémium Magyar Államkötvény 2020-as lejáratra jelenleg 3,5 százalék + infláció hozamot garantál.

Mivel a Magyar Nemzeti Bank inflációs célja 3 százalék, várhatóan szépen lehet majd ezzel a kis trükkel keresni.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik