Pénzügy

Öt egyszerű tipp a kisebb fűtésszámláért, amelyet már őseink is ismertek

Közeleg a tél, és nem tudja, hogyan fűtse fel a lakását? Tudósok egy csoportja infravörös kamerákkal vizsgálta meg egy lakás hőképét. Ezután mutattak öt olyan módszert, amellyel melegebben lehet tartani a kényes részeket.

Ha az ön otthona rosszul szigetelt, idén télen, rezsicsökkentés ide vagy oda, hatalmas összegek kerülhetnek a gázszámlára. Az IFLScience összeszedett öt egyszerű tippet, amelyet már őseink is ismertek. Ezekkel a fogásokkal nem kevés pénzt lehet megspórolni.

A legfontosabb, hogy hiába fűti fel a tulaj az otthonát, ha a falak csak nehezen melegednek fel, vagy ha a rossz szigetelés miatt rengeteg energia megy pocsékba. Nem lehet meleget csinálni, amíg magával a lakással, vagy házzal nem kezd valamit az ember. Szerencsére ez az öt lépés könnyen kivitelezhető.

Éjszaka húzzuk be a függönyöket

Napközben az elhúzott függöny miatt a napfény remekül melegítheti a szobát az ablakon keresztül. Estére azonban az üveg hőmérséklete extrém módon csökkenhet. Egy régi építésű házban akár a dupla üveges ablak szoba felőli része is 14 Celsius-fokra hűlhet. A legjobb az, ha napnyugta után az ember lehúzza a rolókat, behúzza a függönyt vagy a spalettát. Így nehezebbé válik, hogy a hő az üvegen keresztül elillanjon, és akár több fokkal is melegebb maradhat az ablak környezete. Ha a nyílászáró szigetelése nem megfelelő, érdemes egy ronggyal, vagy szivacsdarabbal eltakarni a szellőző részeket.

Fedjük el a falakat

Már a hatalmas középkori várak urai is tudták, ha a falakat szőnyeggel borítják, azzal melegebben lehet tartani az épületet. A kő- és téglafalak az üvegnél valamivel langyosabbak maradhatnak, de így is jó pár fokkal hűvösebbé válhatnak, mint a levegő.

Szerencsére ennek orvoslására is van egy egyszerű fogás. A falakat el kell takarni képekkel, tükrökkel, vagy akár faliszőnyegekkel. Nem baj, ha nem akarjuk otthonunkat múzeummá, vagy lovagi kastéllyá alakítani, már egy kevés borítás is igen hasznos lehet. Akár egy szimpla poszter is 1 fokkal melegebben tarthatja a letakart falrészt.

Egyszerű és kézenfekvő megoldás egy könyvespolc, vagy ruhásszekrény. Mivel egy ilyen bútor nagy felületet lefed, rengeteg energiát megspórolhatunk vele. Ráadásul hasznosabb is, mintha egy rakás képet a falra szögelnénk.

Takarjuk el a bejárati ajtót

Egy ajtó jelentős hőveszteséget okozhat. Különösen akkor, ha vékony, üveget tartalmaz vagy rossz a szigetelése. Éjszaka egy ilyen bejárat környéke akár 10 fokra is lehűlhet. Az ajtó és annak környezetének eltakarása könnyedén megnövelheti a hőmérsékletet. Ha csak éjszakára akarjuk elfedni a bejáratot, akkor nem feltétlen van szükség ajtófüggönyre. Kifeszíthetünk egy vastagabb pokrócot is a bejárat elé.

Használjunk deszkákat

Az újkorban népszerű spanyolfalak igen hasznosak, mert hatékonyan magukba szívják a hőt, illetve sokáig képesek azt kisugározni, sőt, a hűvösebb pontokat is elfedhetjük velük. Térelválasztó lapokhoz és paravánokhoz manapság már olcsóbban is hozzájuthatunk, azonban ha nem bíznak a svéd instant bútorokban, nyugodtan használhatnak mezei falapot. Ha nem tudják úgy elhelyezni, hogy megfelelően felmelegedjen, akkor az is elég, ha sikerül elbarikádozni magunkat vele a lakás hidegebb sarkaitól.

Védjük meg a gyakran használt bútorok környékét

A hőérzet néha más lehet két azonos hőmérsékletű ponton. Ennek az az oka, hogy a hőforrás közelebb van az egyik helyhez, míg a másik a külső, hidegebb falakhoz. Célszerű tehát a bútorokat a lakás középpontjához, a belső falakhoz közel elhelyezni.

Ha ez nem áll módunkban, egyéb lépésekkel is megvédhetjük magunkat a hidegtől. Ha az íróasztal az ablakhoz közel helyezkedik el, hogy elegendő fényforráshoz jussunk, az alsótestünket elérheti a fal hidege. Ha azonban egy kartonlappal eltakarjuk a felületet, máris melegebbnek érezhetjük.

Ha az ágy feje a fal mellett van, éjszaka huzatot kaphatunk, de egy egyszerű ágytámla már javíthat a helyzeten. A legjobb megoldás a baldachin lenne, mert az minden oldalról védi az alvót. Ez persze hely- és anyagigényes, ráadásul nem mindenki akar egy viktoriánus hálószobában élni.

A fenti ötleteket természetesen lehet variálni és fejleszteni. Egy biztos: érdemes felkészülni, mert a tél nem csak, hogy közeleg, de már meg is érkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik