Pénzügy

Quaestor – Jogerős Tarsoly Csaba előzetes letartóztatásának meghosszabbítása

tarsoly-csaba(a3df88cb-3289-490c-a96a-2fa84dededc9)(210x140).jpg (Array)
tarsoly-csaba(a3df88cb-3289-490c-a96a-2fa84dededc9)(210x140).jpg (Array)

Jogerősen meghosszabbították Tarsoly Csabának, a Quaestor-cégcsoport vezetőjének előzetes letartóztatását, miután a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék szerdai végzésével helybenhagyta a Budai Központi Kerületi Bíróság erre vonatkozó december 15-i döntését.

A Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy a másodfokú bíróság részben megváltoztatta a Budai Központi Kerületi Bíróság korábbi döntését, és T.-né R. Erika gyanúsítottal szemben lakhelyelhagyási tilalom helyett házi őrizetet rendelt el. Az elsőfokú bíróság T. Csaba Istvánra és M. Zsoltra vonatkozó döntését ugyanakkor helybenhagyták, így a gyanúsítottak előzetes letartóztatásban maradnak 2016. március 29-ig.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya különösen nagy kárt okozó bűnszervezetben elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt folytat eljárást a gyanúsítottakkal szemben.

Nem hagyták jóvá a kényszerintézkedés megszűntetését

Az elsőfokú végzés ellen T.-né R. Erika házi őrizetének elrendelése végett az ügyész jelentett be fellebbezést, míg T. Csaba István és M. Zsolt, valamint védőik a kényszerintézkedés megszüntetéséért, illetőleg enyhébb kényszerintézkedés elrendeléséért fellebbeztek. A másodfokú bíróság szerint az ügyész fellebbezése megalapozott, míg a másik két gyanúsítotté és védőiké nem helytálló. A törvényszék indokolásában utalt rá: az elsőfokú bíróság törvényesen hivatkozott arra, hogy a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmények tényállása és minősítése nem változott. Az előzetes letartóztatás általános feltételei – mint a szabadságvesztéssel fenyegetettség és a megalapozott gyanú – továbbra is fennállnak valamennyi gyanúsított vonatkozásában – írták.

A törvényszék rámutatott: a kerületi bíróság helyesen állapította meg, hogy T.-né R. Erika esetében fennállnak az enyhébb kényszerintézkedés alkalmazásának feltételei, azonban a terhére rótt cselekmények jellegét és súlyosságát is figyelembe véve vele szemben nem elegendő a lakhelyelhagyási tilalom a kényszerintézkedés céljának eléréséhez. A másodfokú bíróság ezért egyetértett az ügyész indítványában foglaltakkal, és T.-né R. Erika házi őrizetét rendelte el, mert a gyanúsított személyi körülményeire is tekintettel a legszigorúbb kényszerintézkedés fenntartása nem szükséges – olvasható a közleményben.

A Quaestor-ügy három gyanúsítottjának előzetes letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság szeptember 23-án megszüntette, és házi őrizetüket rendelte el. A döntés ellen azonban az ügyészség fellebbezést nyújtott be, a Fővárosi Törvényszék pedig szeptember 29-én másodfokon, jogerősen megváltoztatta azt, így a gyanúsítottak mégis előzetes letartóztatásban maradtak.

Mint emlékezetes, a jegybank március 10-én függesztette fel részlegesen a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki az észlelt szabálytalanságok miatt. Előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt. Az ügyben nyomozás indult, amelyben március végén letartóztattak három gyanúsítottat, köztük Tarsoly Csabát, a cégcsoport vezetőjét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik