Pénzügy

Más az online áruház csereberéje: csak

karacsony-vasarlas-webshop (technet, karácsony, vásárlás, internet, e-kereskedelem, webshop, webáruház, online, )
karacsony-vasarlas-webshop (technet, karácsony, vásárlás, internet, e-kereskedelem, webshop, webáruház, online, )

A jogszabályok alapján az online áruházban vásárolt terméket, bármi legyen is az, a vásárlást követő 14 napon belül akkor is kötelező kicserélni, ha a vásárló egyszerűen csak meggondolta magát. A 14 nap 14 naptári napot jelent, így a munkaszüneti napok is beleszámítanak, tehát érdemes odafigyelni, mikor jelenti be a vásárló az elállás szándékát – írta a Országos Kereskedelmi Szövetség közleménye.

A csere szándékát egyáltalán nem kötelező indokolni, elég akár annyit is mondani, hogy “csak” (az áruház legfeljebb piackutatási céllal érdeklődhet az elállás okáról, de nem kötelező válaszolni).

Érdemes szemfülesnek lenniük a vásárlóknak, hiszen ha egy webáruház elmulasztja feltüntetni honlapján az elállás lehetőségét, akkor – ha kiderül a mulasztás – annak időtartama 365 nap (a hiány pótlása esetén viszont a pótlástól kell számítani a 14 napot).

Elállás esetén visszajár a vételár, ezen felül a kiszállítás szokásos költsége is (ha a vásárló a szokásostól eltérő, drágább szállítási módot választott vásárláskor, annak többlete már nem). Az elállás során viszont a vásárlót terheli a visszaszállítás szokásos költsége.

Az unió bármely webáruházára egységesen kötelező egyébként a 14 napos elállási jog (sok külföldi webáruház hirdet magyar nyelven is honlapján). Az Európai Unión kívüli webáruházak esetében meghatározott értékhatárok felett áfát és vámot is kell fizetni (a teljes mentesség felső értékhatára 22 euró).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik