Pénzügy

Vasutaskarácsony: félhavi bér az ajándék

vasutas (vasutas)
vasutas (vasutas)
A MÁV-csoport vezetése egyoldalú munkáltatói kötelezettségvállalás formájában döntött a vasutasokat érintő bérintézkedésről: a vasúttársaság a már folyósított havibéren túlmenően még félhavi alapbért utal át karácsony előtt a nem vezetői munkakörben foglalkoztatottak részére. Mivel a szakszervezetek nem fogadták el a MÁV által javasolt megállapodást, ezért a vezetőség egyoldalúan határozott a bérintézkedés végrehajtásáról.

A MÁV-csoport menedzsmentje 2015 novemberében egyeztetést kezdett a MÁV Zrt.-nél, illetve a konszolidált leányvállalatoknál kollektív szerződés kötésére jogosult szakszervezetekkel a 2016-ra vonatkozó bérintézkedésekről.

A munkáltatói oldal a tárgyalások során végső ajánlataként a következőket terjesztette a szakszervezetek elé, amelyről a vasúttársaság a tulajdonos Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is tájékoztatta: a nem vezetői munkakörökben az alapbér 50 százalékát kitevő egyszeri kifizetés 2015 decemberében.

Jövőre

 

Emellett 2016. január 1-jétől az érdekképviseletekkel közösen meghatározott stratégiailag kiemelt munkakörökben dolgozó, a prémiumrendszer hatálya alá nem tartozó munkavállalók

az alapbérük összegének 0,5 százalékát kitevő differenciált béremelést kapnak a munkavállalók jövedelmi helyzetének javítása, a fluktuáció csökkentése, a munkaerő-állomány megtartása, egyes szakmákban a létszámhiány megszüntetése érdekében.

Továbbá 2016. január 1-től a jelenlegi 2 százalékon felül az alapbér további 0,5 százalékának megfelelő mértékű nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést biztosít a vasútvállalat.

Nem tudtak megegyezni

A munkáltató az ajánlatát 2015. december 15-éig tartotta fenn, eddig azonban az érintett szakszervezetekkel –Vasutasok Szakszervezete, Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás, Mozdonyvezetők Szakszervezete, Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete – a megállapodás nem jött létre. A szakszervezetek ugyanis az ajánlatot december 7-én elutasították és ezt az elhatározásukat később sem változtatták meg.

Mindezek ellenére, átérezve a munkavállalók felé is fennálló felelősséget, a MÁV-csoport munkáltatói oldalának a kollektív erejű megállapodás hiányában is cselekednie kellett. A munkáltatói oldal a rendelkezésre álló források alapján – a szükséges gazdasági elemzéseket követően – úgy döntött, hogy az egyszeri kifizetést még a karácsonyi ünnepek előtt egyoldalú kötelezettségvállalással végrehajtja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik