Pénzügy

Nincs akadálya az 5 százalékos lakásáfának

December 16-án tárgyal a kormány a lakáspiaci helyzet javítását szolgáló intézkedésekről, például az új építések áfájának csökkentéséről, és a friss hírek szerint lesz is csökkentési javaslat – értesült a Figyelő, ám ennek mértéke és időzítése még nem ismert.

Ám amíg ezek nem éreztetik hatásukat, tovább drágulhatnak a használt lakások és az albérletek, pedig a legnépszerűbb helyeken szűk két évben már megduplázódtak az árak. Az 5 százalékos áfa is csak többéves távlatban helyezné nyomás alá az árakat – derül ki a Figyelő hetilap friss elemzéséből.

A fedezet már megvan, jövőre a magasabb bázis miatt a költségvetésben számoltnál 123 milliárddal több bevétel származhat fogyasztási adóból, így nem kell módosítani a költségvetést – írtuk a Világgazdaságra hivatkozva.

Ahhoz, hogy a kiesést nagyobb építési mennyiséggel pótolni lehessen, 45 ezer új lakást kellene felhúzni, erre viszont kevés az esély, mivel 10 ezer lakás megszületése is “álom”. Megjegyezték, hogy a 18 százalékra való csökkentés mintegy 15 milliárdos kiesést jelentene a költségvetésnek, amit évi 13 ezer új lakás építésével lehet pótolni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik