Pénzügy

Új pénzügyi források után kell néznie az Iszlám Államnak

Havonta 23 milliárd forintnyi bevételük van a dzsihádistáknak, de ezt egyre nehezebb biztosítani.

Az Iszlám Államnak jelenleg havonta több mint 23 milliárd forintnyi bevétele van, de a dzsihádista szervezet az utóbbi időben egyre nehezebben tudja egyensúlyban tartani a költségvetését – derül ki az IHS üzleti tanácsadó cég jelentéséből.

A londoni székhelyű intézet közlése szerint az Iszlám Állam kasszájába befolyó pénz fele a „kalifátus” területén élők megadóztatásából és javaik elkobzásából származik, 43 százalékára kőolaj-kereskedelemből, a maradékra kábítószer-eladásból és adományokból tesz szert.

Az IHS szakértője rámutatott, hogy más terrorcsoportoknak nincsenek ennyire sokrétű bevételi forrásai. Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy a dzsihádistáknak Szíriában és Irakban nemcsak fegyverekre és pokolgép-készítésre kell költeniük, hanem egy nagy kiterjedésű területet kell igazgatniuk.

Egyes jelentések szerint viszont gondot okoz a bevételek stabil biztosítása: a terrorszervezet csökkentette harcosai fizetését, új adókat vezetett be, nőtt az áram és az alapvető fogyasztási cikkek ára. Érződik a kőolaj-infrastruktúra ellen végrehajtott légicsapások hatása is.

Az elemzés megállapítja, hogy a terrorszervezet kénytelen lesz új pénzügyi források után nézni, és ezt mindenekelőtt a belső piacon fogja keresni. Viszont a dzsihádisták már így is 20 százalékos adót vetnek ki a szolgáltatókra, az embereknek pedig gondot okoznak a fizetnivalók.

Az Iszlám Állam hatalmának csúcspontja egyébként Moszul bevételének idejére tehető, azóta jelentős területek kerültek ki kezeik közül, így pénzektől is elestek. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik