Pénzügy

Kivételt tesz Ukrajnával az IMF

IMF_logo(1)(960x640).jpg (Array)
IMF_logo(1)(960x640).jpg (Array)
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) módosítja hitelezési szabályait, és lehetővé teszi, hogy Ukrajna akkor is IMF-kölcsönhöz juthasson, ha nem törleszti határidőre 3 milliárd dolláros tartozását Oroszországnak.

Gerry Rice, az IMF vezető szóvivője kedd este bejelentette: a valutaalap igazgatósága úgy döntött, megváltoztatja azt a szabályt, hogy nem kaphatnak IMF-kölcsönt azok az országok, amelyek nem törlesztik állami hitelezőkkel szemben fennálló tartozásukat.

Ha ez a szabály érvényben maradna, akkor az IMF elvben nem folyósíthatná az Ukrajna számára jóváhagyott 17 milliárd dolláros hitelkeret esedékes részleteit mindaddig, amíg Kijev nem fizeti vissza tartozását, vagy nem egyezik meg Oroszországgal a tartozás átütemezéséről.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

Oroszország korábban felajánlotta, hogy kész feltételekkel átütemezni a december végén lejáró 3 milliárd dolláros ukrán adósságot. A feltételek között szerepelt, hogy Kijev ismerje el: állami hitelről van szó és nem magánhitelről, ahogy ezt állítja.

A másik feltétel az volt, hogy a visszafizetésre az Egyesült Államok, az Európai Unió vagy egy nemzetközi pénzintézet garanciát vállaljon. Oroszország felajánlotta, hogy Ukrajna a következő három évben egyenlő részletekben fizesse vissza a 3 milliárd dollárt.

Ukrajnának december 20-ig kellene fizetnie. Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter szerdán közölte, hogy tíz nappal hajlandók kitolni a határidőt, de utána pert indítanak Kijev ellen.

Az oroszoknak nemigen tetszik az IMF terve

Ugyanakkor részrehajlónak nevezte az IMF döntését, amely hátrányos Oroszország számára és csak egy célt szolgál: legalizálni, hogy Kijev megtagadja a fizetést.

Még keményebben fogalmazott Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

Az az érzésem, hogy (az ukránok) nem fognak fizetni, mert svindlerek – mondta az állami televíziónak, hozzátéve: ha Kijev nem törleszt, akkor Moszkva minden más Oroszországgal szemben fennálló ukrán tartozásra ki óhajtja nyilvánítani a fizetésképtelenséget.

Ha az IMF-et nem reformálják meg sürgősen, elveszti a hitelét – válaszolta Medvegyev a valutaalap nagy sietséggel hozott döntésére vonatkozó kérdésre.
A törlesztési szabály esetleges módosítása már évek óta toporgott az IMF bürokráciájának útvesztőjében, mindaddig, míg nem került veszélybe az ukrán mentőcsomag.

Az ukránok válasza az oroszoknak

Ukrajna ismételten bejelentette, hogy ugyanolyan hitelkönnyítéseket követel Oroszországtól, mint amilyeneket megkapott a nyugati magánhitelezőktől, akikkel sikerült megállapodnia 15 milliárd dollár tartozás átütemezéséről. A hitelezők vonakodva bár, de belementek, hogy magasabb kamatok fejében leírják az adósság 20 százalékát, de négy évvel meghosszabbítják a futamidőt.

Natalja Jareszko ukrán pénzügyminiszter még november elején azt mondta, hogy kész tárgyalni orosz kollégájával a hitel átütemezéséről, de kedvezőbb feltételeket Ukrajna már csak azért sem kínálhat, mert Oroszország is eurókötvények formájában folyósította a hitelt. Ebben az esetben a legnagyobb kedvezmény elve érvényes, és a vonatkozó törvények értelmében egyetlen hitelezővel sem lehet kivételt tenni. Oroszország azonban ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy nem magánhitelről van szó, hanem az orosz állam által folyósított kölcsönről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik