Pénzügy

Nem jó formában kezdett a forint

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

Az eurót 7 óra tájban 313,19 forinton jegyezték a hétfő esti 312,20 forinttal szemben. A dollár 287,88 forintról 288,48 forintra, a svájci frank 287,42 forintról 288,61 forintra, a japán jen 2,3344 forintról 2,3434 forintra erősödött.

A forint árfolyamát kedden a nemzetközi hatásokon kívül a novemberi inflációs adat befolyásolhatja.

Az elemzők a fogyasztói árak emelkedésének jelentős élénkülésére számítanak az idei év utolsó két hónapjában azt követően, hogy szeptemberben még az egy évvel korábbiakkal azonos szinten stagnáltak, októberben pedig éppen csak 0,1 százalékkal drágultak átlagosan a fogyasztási cikkek és szolgáltatások.

A Portfolio.hu által megkérdezett elemzők novemberre 0,6, százalékos inflációt várnak, ami megegyezik a júniusival, de a rezsicsökkentésnek és az olajárak esésének következtében éppen két éve volt ennél magasabb utoljára. Decemberre pedig még nagyobb ugrással 1,2-1,3 százalék körüli éves áremelkedésre számítanak. A magyarázat alapvetően technikai, nem az aktuális folyamatokról szól, hanem arról, hogy a rezsicsökkentés kiesik, az olajárak világpiaci zsugorodása  pedig belép a bázisba. Így a rezsicsökkentés  már nem fékezi az átlagos fogyasztói árak  emelkedését, az üzemanyagárak pedig már kisebb szerepet játszanak a teljes kosárra érvényes árszint csökkentésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik