Pénzügy

A 100 forintos árfolyamkülönbség sem törvénysértő a pénzváltónál

pénzváltó (pénzváltó, )
pénzváltó (pénzváltó, )

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

Még a világszerte drága repülőtéri szolgáltatásokhoz képest is szembetűnő, milyen szélesek a valuták vételi és eladási árfolyamai közötti marzsok Ferihegyen. Míg például egy euróért mindössze 245 forintot ad az Interchange nevű pénzváltó, addig 342 forintot kér el egységnyi uniós pénzért. A marzs a dollárnál és a svájci franknál is majdnem 100 forintos, azaz 30 százalékos – írta a vg.hu.

A lap emlékeztet rá, hogy 2013-ban a GVH-hoz érkezett panasz ezzel kapcsolatban (erőfölénnyel való visszaélés címén), a GVH azonban arról tájékoztatta a lapot, hogy nem találtak jogsértést. A Magyar Nemzeti Banktól pedig azt a tájékoztatást kapták, hogy a pénzváltók által alkalmazott árfolyam meghatározására nincs jogszabályi előírás. Vagyis azt, hogy mennyire drágán ad el, illetve olcsón vált pénzt az erre jogosult cég, a piaci verseny alakítja – hívta fel a figyelmet az MNB.

Márpedig az Interchange pénzváltóként monopolhelyzetben van Ferihegyen, de bankautomatából van kilenc is. Ez a Budapest Airport szerint megfelelő választási lehetőséget jelent az utasoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik