Pénzügy

Karácsony előtt döntenek a Synergonról

Reszvenyek(210x140).jpg (részvények, árfolyam)
Reszvenyek(210x140).jpg (részvények, árfolyam)

Végelszámolással kivonulhat a tőzsdéről a Synergon Informatika Nyrt. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cég a december 22-re meghirdetett rendkívüli közgyűlésén három opciót is felkínál ugyan részvényeseinek: a jegyzett tőkéje felemelését vagy leszállítását, illetve a végelszámolás kezdeményezését, de miután a saját tőkéje a jegyzettnek kevesebb, mint a kétharmadára esett, valójában csak az utóbbi út járható – írta a Világgazdaság.

A lap szerint a cég vesztét alapvetően az állam okozta. Míg az első Orbán-kormány 1998–2002 között közel 50 milliárd forint értékben adott megrendelést a magyar informatikai magánszektornak, addig a mostani 2014 óta ennek alig egytizedét szánta erre. Példaként említik, hogy a cég közmű-szolgáltatói partnereit államosították, a GDF Suezt például a Főgáz kebelezte be, és ezt követően az állam már nem a Synergontól vásárol. E mellett a Budapesti Közlekedési Központ sem a Synergonnal, hanem egy német céggel, a Scheidt&Bachmannal fogja működtetni az elektronikus jegykezelési (e-ticket) rendszert, noha az annak alapjául szolgáló, a közösségi közlekedés megújítását célzó Futár projektet 2010–2014 között még a Synergon hajtotta végre.

Az Index ugyanakkor arról írt: az informatikai társaság problémáit az idézte elő, hogy egyik leányvállalata, a Synergon Integrator Kft. szeptember közepén csődeljárást kért maga ellen, amit alig néhány nappal később már el is rendelt a bíróság. Emiatt az anyacégnek le kellett értékelnie a kft.-ben meglévő üzletrészét, az ezen elszenvedett veszteség okozta a tőkehelyzetének romlását.

A Világgazdaság a társaság egyik, neve elhallgatását kérő illetékesére hivatkozva írta meg, hogy a tulajdonosok nem hajlandók több pénzt pumpálni a halódó informatikai szektor egykori zászlóshajójába. A Synergon vezetése hivatalosan eddig még nem reagált a cikkben elhangzottakra. Úgy tudjuk, a cégben jelenleg nincs 5 százalék feletti részesedést birtokló részvényes, de menedzsment közeli kezekben 9-10 fő birtokolhat 25 százaléknyi részesedést. A Synergon részvényei az elmúlt héten meredek süllyedésbe kezdtek. Részletek hamarosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik