Pénzügy

MNB: Az ügyfelek kétharmadának csökken a törlesztőrészlete a forintosítással

autohitel(210x140).jpg (autóhitel)
autohitel(210x140).jpg (autóhitel)

Kezdődik a gépjármű- és személyi hitelek forintosítása, aminek révén az ügyfelek mintegy kétharmadának csökken a törlesztőrészlete, mivel kedvezményes árfolyamon váltják át meglévő tartozásukat,  a kamatfeltételek pedig nem változnak – mondta Freisleben Vilmos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója szerdán háttérbeszélgetésen az MTI tudósításában.

Hozzátette, hogy azoknak a törlesztőrészlete növekedhet csak, akik késedelembe estek, vagy árfolyamgyűjtős – úgynevezett bullet konstrukciójuk – van, de hangsúlyozta, hogy az ő esetükben is lehetőség van a futamidő megnyújtására. Freisleben Vilmos kiemelte, hogy míg a banki elszámolások célja a múlt rendezése volt, a forintosításé a kiszámíthatóság megteremtése az árfolyamkockázat megszűntetésével.

A forintosítás mintegy 242 ezer élő szerződést érint, ebből közel 216 ezer gépjármű kölcsön- és lízingszerződés, több mint 26 ezer pedig szabad felhasználású, nem jelzálogkölcsön. A felmondott követelések közül azokat forintosítják, amelyeket az intézmények még devizában tartanak nyilván, korábbi adatok szerint több mint 83 ezer felmondott szerződésből származó követelés van, ezek azonban forintban fennállóakat is tartalmaznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik