Pénzügy
Utazás (utazás)

Díjmentesen lemondható az utazási szolgáltatás

24.hu
24.hu

2015. 12. 01. 08:31

Hatvan nappal az utazási irodánál megrendelt utak megkezdése előtt még bánatpénz felszámítása nélkül el lehet állni a szolgáltatás igénybevételétől – írja keddi számban a Magyar Nemzet az Európai Fogyasztói Központra (EFK) hivatkozva.

Mint arra az EFK felhívja a figyelmet, fontos különbséget tenni az utasok között abban a tekintetben, hogy utazásukra magyar utazási iroda által összeállított utazási csomag keretében vagy pedig az utas saját maga által szervezett, külön-külön lefoglalt egyes utazási szolgáltatások igénybevétele útján kerülne sor.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében az utazás időpontjától függetlenül az utazási csomag díjmentes lemondására akkor van lehetőség, ha az úti célt az utazásra nem javasolt országok közé sorolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium, egyéb esetekben utazási csomagokat díjmentesen lemondani csak az utazás megkezdését megelőző 60 napnál korábban lehet. Ezt követően az utazás megkezdését megelőző 35 napnál korábbi elállás esetén legfeljebb a részvételi díj 10 százalékának megfizetését követelheti az utazásszervező bánatpénzként az utastól.

Közeli indulási időpont esetén javasolt az utazásközvetítővel vagy utazásszervezővel felvenni a kapcsolatot – ismerteti az EFK tanácsát a napilap.

Az utas által külön-külön elvégzett foglalásokkal megszervezett utazások esetén a jogszabály általános jelleggel nem biztosítja a szerződésektől való díjmentes visszalépés lehetőségét. Mindazonáltal az egyes szolgáltatók – például az autóbérlő cégek, a szállásközvetítő vállalkozások vagy szálláshelyek – szerződési feltételeikben biztosíthatják a szolgáltatás ingyenes vagy egy bizonyos díj megfizetése ellenében történő lemondását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.