Pénzügy

„Mi csak a kisujjunkat dugtuk be a tőzsdére” – mondja Schobert Norbi

Schobert Norbi tőzsdei cégének mostanában nem megy annyira jól, de állítása szerint már látja a kivezető utat. Jelentős fejleményekről számolt be a vállalat átalakításával kapcsolatban, illetve visszafogja a marketingkiadásai egy részét is. Interjú.

Néhány napja a magyar sajtóban elterjedt, hogy rendőrségi razzia volt Norbi egyik londoni boltjában. Mi történt, és ez hogyan befolyásolja a külföldi terjeszkedést?

Annyi történt, hogy az egyik, arab származású franchise partnerünk 15 millió forint tartozást halmozott fel felénk, és csak rendőrségi végzéssel tudták kitenni a boltból. Azt terjesztette, hogy Norbi új partnere lopott árukkal kereskedett, illetve megfenyegetett, hogy lejárató kampányt indít ellenem, ha kirúgom. Tehát nemcsak, hogy razzia nem volt, de nekem nincs is boltom Londonban. A boltok a franchise partnereimé. Sajnos kifogtam egy szélhámost, aki így állt rajtam bosszút. De megyünk tovább, ez az ügy nem hátráltatja a terjeszkedést.

Új, brit franchise partnerük a Grimaldi család. Róluk mit lehet tudni?

Ők egy olasz vendéglátós család, két generáció óta Londonban élnek. Több éttermük, élelmiszerboltjuk van. Az ismeretség onnan jött, hogy tőlük bérelte az előző franchise partnerünk a londoni boltot. Őket is megkárosította, nem fizetett bérleti díjat, rezsit. A Grimaldi család jelentkezett nálam, mert fantáziát láttak az Update-ben. Nagyon lelkesek, több bolt nyitását is vállalták.

Norbi cégének bevételei

A Norbi Update Lowcarb Nyrt. a franchise jogokért kapott jutalékokból nyeri a bevétele döntő hányadát. Nem termel (bérgyártást végeztet), nem forgalmaz, nincsenek leányvállalatai külföldön. A legfontosabb tevékenység a marketing, a franchise rendszer irányítása, bővítése, illetve a termékfejlesztés.

A Norbi Update Lowcarb tőzsdei cég. A cég papírjai az egy évvel ezelőtti kibocsátási érték alig több, mint harmadát érik. Minek tulajdonítja a jelentős értékvesztést?

Összességében nem a harmadára, hanem csak a felére esett az árfolyam. Illetve voltunk már 1000 forint felett is. De természetesen ezek sem elfogadható számok. Én azt mondom, ahhoz képest, ami történt, ez egy jó eredmény. Hiszen lehetne 50 forint is a jegyzés.

Ön szerint mi történt?

Az történt, hogy kirobbant a Buda-Cash-botrány, majd a Quaestor-, és a Hungária-botrányok is. A részvényeink 95 százalékát a Buda-Cashnél vezettük. Ezeket a botrány kirobbanása után zárolta a Magyar Nemzeti Bank mint piacfelügyeleti szerv. Összesen nyolc hónapig nem lehetett velük kereskedni. Közben kiderült, hogy nemcsak a részvényeinkkel nem tudtak kereskedni a kisbefektetőink, hanem a számlapénzük is elveszett. Nem egy olyan barátom van, akinek 50-60 millió forintja tűnt el a Buda-Cashnél. Ismerek olyat is, aki 200 milliót bukott.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A legutóbbi hírek éppen arról szóltak, hogy mégis megtalálták az Update részvényeket a Buda-Cash könyveiben.

Ez így van. Éppen azért nem tudtak eltűnni a részvényeink, mert annyira új volt a bevezetés. A zár alá vétel után meg nem is tudtak hozzáférni a számláinkhoz. Tehát a részvényeink megvannak. De még egyszer hangsúlyoznám: a Buda-Cash-botrány a lehető legrosszabbkor érintett minket. Az Update papírjai felívelő szakaszban voltak, legalábbis semmi nem indokolta azt, hogy lefelé menjen az Update árfolyama. Osztalékot is fizettünk az embereknek.

Osztalék, évközi eredmény, árfolyam, cégstruktúra

Interjúnk készítésének időpontjában 355 forinton kereskedtek a Lowcarb részvényeivel, a kibocsátáskor a bevezető ár 990 forint volt. A BÉT honlapján olvasható legfrissebb, évközi eredménykimutatás szerint, 2015 első félévében 4 százalékos forgalomnövekedés mellett, mínusz 54,4 millió forint adózott eredményt értek el év/év alapon. Mindezt a megemelkedett marketing, hálózat- és termékfejlesztési költségekkel magyarázzák. 2014-ben a Lowcarb még 931 millió forintos forgalom mellett, 156 millliós adózott eredményt ért el. Osztalékot idén májusban fizetettek utoljára, a 156 milliós kifizetés többsége a Schobert-családot gazdagította, ugyanis 88 százalékos részesedéssel bírnak a vállalatban. A cég jelenleg 26 főt foglalkoztat, egyik vezető tisztségviselőként Ómolnár Miklós is szerepel az Opten cégjegyzékében. Forrás: BÉT/Opten.

A tőzsdén egyéb papírokkal is kereskednek, amelyeket szintén érinthetett a brókerbotrány, mégsem zuhantak ennyit.

Azt nem tudom. Én azt tudom, hogy a brókerbotrány egy olyan fejlemény volt az Update életében, amely negatívan befolyásolta a cég értékét. Ez egy rajtunk kívül álló ok volt, ami egy eladási spirált indított be. Az emberek azt hallották, hogy odavesztek az Update papírjai a Buda-Cashnél, ezért igyekeztek megszabadulni tőle. Én egyébként azon csodálkozom, hogy a pánik hatására megállt az árfolyam a 380 körüli szinten, és nem zuhant még tovább.

A további zuhanás megállításában talán az is közrejátszhatott, hogy Ön is vásárolt Update részvényeket.

Nem tagadom, vásároltam részvényeket, de nem sokat. A közkézhányad, tehát a megvásárolható részvények aránya, jelenleg is kevesebb, mint 12 százalék. A társaság tőzsdei kitettsége tehát továbbra is nagyon alacsony. Tulajdonképpen mi csak a kisujjunkat dugtuk be a tőzsdére. Mindenesetre a hosszú távú tervem az, hogy növeljem a közkézhányadot, és minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy hozzuk a számokat. Vannak arra utaló jelek, hogy hamarosan megindulhat az Update papírjainak emelkedése.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Megnyílt-e a beígért 30 bolt külföldön? A tőzsdei bevezetés egyik indoka az volt, hogy a pénz a külföldi terjeszkedéshez kell.

Nem nyílt meg. Ami megnyílt, az Románia, Nagy-Britannia, Ausztria, Csehország, most nyílik Horvátország. Svájccal végső finisben vagyunk. Nagy reményeket fűzünk az angliai terjeszkedéshez. Új partnerünk idén nyitja a második és a harmadik boltot. Ugyanakkor idén év végéig 11 boltot nyitunk itthon, viszont kevesebb Update bolt szűnik meg idén, mint a legismertebb gyorsétteremláncnál.

Ön  szeptemberben egy őszinte hangvételű levelében, amelyet ugyan sokan megmosolyogtak, nyíltan feltárta a cég nehézségeit. Úgy fogalmazott: radikális költségcsökkentést hajt végre az Update-nél, a veszteségek további minimalizálás érdekében. Ezzel hogy áll?

Ez megtörtént, ahogyan ígértem is. Nagyon visszavágtam a kiadásainkat. Bizonyos reklámkiadásokat befagyasztottam. Megszüntettem az igazgatói pozíciókat. Én magam ültem vissza a vezérigazgatói székbe, így olcsóbb. Mára végrehajtó emberekkel dolgozom. Mindezekkel havi több millió forintos megtakarítást értem el.

A Buda-Cash-ügyön mennyit bukott a személyes vagyonából?

Nem szeretnék erről nyilatkozni.

Grimaldi: az Update a jövő

A Grimaldi család képviselője, a 26 éves Simone Grimaldi is nyilatkozott a 24.hu-nak. A kapcsolat Skype-on jött létre. Ő elmondta, nagy üzleti lehetőséget lát a Norbival való együttműködésben, mert a brit piac a tudatos táplálkozás, az egészséges élelmiszerek fogyasztása felé halad. „Londonban többféle egészségtudatos bolt nyílik mostanában, de a kínálat jelen pillanatban az Update-nél a legnagyobb” – mondta. Tervei szerint évi 5-7 bolt nyitnak Nagy-Britanniában, összesen 250-300 ezer fontos (110-132 millió forint) beruházással. A londoni Update bolt vevőkörére vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, hogy az kozmopolita, akárcsak London, azaz muszlimok, angolok, afrikaiak a főbb vásárlók, közöttük magyarok és olaszok is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik