Pénzügy

EKB: javult az eurózóna pénzügyi stabilitása, de vannak kockázatok

Az utóbbi időben összességében erősödött az euróövezet pénzügyi stabilitása, de a feltörekvő országok, különösen Kína tőkepiacain mutatkozó zavarok és az árnyékbank rendszer megbillentheti az egyensúlyt - figyelmeztet az Európai Központi Bank (EKB).

Az euróövezet jegybankja szerdán közzétett fél éves pénzügyi stabilitási jelentésében megállapítja, hogy a rendszerszintű kockázat alacsony maradt, és javult az euróövezet külső sokkokkal szembeni ellenálló képessége.

Vannak még kihívások

A bank ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az alacsony növekedési ráta, a gyenge jövedelmezőség, az extrém alacsony kamatszint és a nem teljesítő hitelek magas aránya “nagy kihívás” a pénzügyi szektor számára.

Potenciálisan növelheti a pénzügyi stabilitás sebezhetőségét a szabályozott bankrendszeren kívül működő, gyorsan terjeszkedő árnyékbank rendszer. Ez olyan hitelközvetítő rendszer, amely a hagyományos bankrendszeren kívüli szereplőket foglal magába, így fedezeti alapokat, hitelt és tőkeáttételt kínáló befektetési  alapokat, értékpapír közvetítőket, továbbá biztosítókat és viszontbiztosítókat. Ezek a hagyományos kereskedelmi bankokéhoz hasonló szolgáltatásokat nyújtanak, de nem vonatkoznak rájuk ugyanazok a szigorú szabályok.

Az EKB kiemeli, hogy növekszik a feltörekvő országok piacain alkalmanként mutatkozó zavarokból, árfolyam-kilengésekből származó sebezhetőség veszélye. Az EKB szerint – tekintve növekvő világgazdasági jelentőségét – különös gondot okozhat Kína helyzetének alakulása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik