Pénzügy

Nyugdíj: egy kávé ára, és jobban fog élni

kave(210x140).jpg (Array)
kave(210x140).jpg (Array)
Ha időben lépünk és jól választunk a nyugdíj-előtakarékossági formák közül, akkor elmondhatjuk, hogy fizetésünk 10 százaléka lehet a megoldás kulcsa.

Az, hogy mikor kezdjünk el félretenni nyugdíjas korunkra, nem is lehet igazán kérdés: most azonnal. Amint elmélázunk ezen a felnőttkor valóban önálló részébe lépve, mondjuk harmincévesen, már inkább azon kell gondolkodnunk, hogy a nyugdíj-előtakarékossági formák – mint a Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ), az önkéntes nyugdíjpénztár vagy a nyugdíjbiztosítás – közül melyiket válasszuk.

Az Európai Bizottság 2014. évi demográfiai előrejelzése szerint már 2020-ban az európai népesség negyedét teszik ki a 60 év fölöttiek, egy másik prognózis a 80 évnél idősebbek részarányának megduplázódásával számol 2080-ra, párhuzamosan felére csökken az aktív korúak aránya Európában.

Ne áltassuk magunkat: ha nem akarjuk, hogy életszínvonalunk meredeken zuhanjon nyugdíjas korunkra, most kell elkezdenünk takarékoskodni.

Egy bonyolult számítás segítségével egészen pontosan megtudhatjuk, hogy egy ma 30 éves ember milyen állami nyugdíjjal kalkulálhat, de megpróbáljuk leegyszerűsíteni. Egy harminc éves hölgy, mondjuk Éva nettó 160 ezer forintos fizetéssel nem számíthat sokkal több nyugdíjra, mint mostani keresete fele. Szörnyen hangzik, de még éppen időben tud lépni. Ha ugyanis elkezdi azonnal félretenni nettó fizetése 10 százalékát, akkor még emelhet is életszínvonalán nyugdíjas éveiben. Ám még akkor is a mostani életszínvonala közelében maradhat idős korában, ha inkább a mának él, és havonta nem 15-16, hanem csak 10 ezer forintot tesz félre.

Ez pedig már valóban nem több mint naponta egy átlagos kávé ára, ám a hozadéka beláthatatlan.

Egészen drámai a különbség, ha Éva csak öt évvel később eszmél rá, hogy nem szeretné a havonta csengető postásra bízni megélhetését idősebb korában. Bár ugyanolyan lelkiismeretesen tartalékol, mégis mintegy 3 millió forinttal kevesebb pénzzel számolhat nyugdíjas éveiben. A megoldás tehát félretenni, amennyit a büdzsénk megenged, lehetőleg a holnaptól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik