Pénzügy

Könnyebb egy tevének a tű fokán átjutni,mint egy terroristának prepaid kártyához jutni!

A Peak Financial Services messzemenően egyetért azon törekvésekkel, amely szerint el kell lehetetleníteni, azt, hogy terroristák prepaid kártyákhoz jutva pénzt tudjanak mozgatni, ugyanakkor a Michel Sapin francia pénzügyminiszter szavai nyomán felröppent, prepaid kártyákkal kapcsolatos hírekbenszeretnénk néhány tévhitet eloszlatni.

Hogy miért nem tudnak a terroristák a prepaid kártyákkal pénzt mozgatni? A hatályos Európai Uniós irányelvek alapján az anonim kártyák feltöltési limitje mindössze 300€, ezeket a kártyákat kizárólag kártyás vásárlásra lehet használni, átutalás nem indítható róluk, és készpénz sem vehető fel az egyenlegük terhére.

Az eggyel magasabb beazonosítási szinthez szükség van a kártyabirtokos nevére és személyes adataira, amelyeket a kibocsátó lefuttat több, szankcionált személyeket tartalmazó listán.

A gyanús személyeknek nem is adnak kártyát

 

A Peak Financial Services például egyáltalán nem szolgáltat anonim kártyát, tehát a beazonosítás rögtön a következő szinttel indul, amelynek során hat különböző adatbázis húsz listáját vizsgálja, és csak azok a személyek juthatnak kártyához, akik egyiken sem szerepelnek.

Ilyen lista például az OFAC (Office of Foreign Assets Control) adatbázisa, melyen nem csak a regisztrált terroristák és hekkerek, de a szankciók alatt álló országok összes állampolgára, vagy a korábban bármilyen pénzügyi programban gyanúsnak minősített személy is szerepel.

A céges ügyfeleket átvilágítják

További biztonsági tényező lehet egy prepaid kártyaprogram esetén, ha a kártyaszolgáltató vállalati ügyfeleket szolgál ki. Ebben az esetben az ügyféllé váló céget teljes átvilágítás alá vonja, beleértve nem csak a vezető tisztségviselőket, de felderíti a tényleges tulajdonosi viszonyokat is.

A szerződéskötés része az is, hogy a szolgáltató ellenőrzi az ügyfél átvilágítási procedúráját is, amelynek során az megvizsgálja azokat a munkavállalóit, akik a folyamat végén magánszemélyként kártyabirtokossá válnak. Minden esetben elvárás, hogy a vállalat minimum egy fényképes igazolványt és egy lakcímigazolásra alkalmas dokumentumot megvizsgáljon minden egyes munkavállalójánál. Ezeken túl a Peak természetesen a fenti adatbázisokon ugyanúgy átfuttat minden kártyabirtokost.

A vállalatok átvilágításával a kibocsátó a White Summers ügyvédi iroda magyarországi tagját bízta meg. A White Summers többek között a Tesla tőzsdei bevezetésében, és a Prezi amerikai megjelenésében is jelentős szerepet vállalt.

Mérleg

A fentieket összegezve kijelenthető, hogy a Prepaid kártyák piaca a nem megfelelő struktúra kialakításával, vagy a törvények megszegése esetén valóban nem kívánatos következményeket vonhat maga után. Ugyanakkor megfelelő körültekintéssel akár a klasszikus banki rendszerek megoldásainál is sokkal biztonságosabbá és egyszerűbbé teheti a pénzügyeket – állítja a kibocsátó közleménye.

Még szigorúbb vizsgálatokkal védenék a kártyákat

A jelenleg kialakult európai helyzetre tekintettel a Peak a napokban vezette be új ügyfél-átvilágítási motorját, s a jövőben olyan további biztonságtechnikai fejlesztéseket sürget, mint a biometrikus, azaz ujjlenyomat-alapú ügyfél-azonosítás. Ez egyébként a cég hamarosan piacra kerülő mobilapplikációjában már bárki számára elérhető lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik