Pénzügy
hajlektalan(210x140).jpg (Array)

Az önálló lakhatás olcsóbb lenne az államnak, mint a tömegszállások

A Város Mindenkié (AVM) 2015. november 23-án hétfőn kerekasztal-beszélgetést tartott a Képviselői Irodaház bejárata előtt szociális szakemberek, és hajléktalan emberek részvételével. A beszélgetésen parlamenti képviselő nem jelent meg, de Zugló szociális ügyekért felelős alpolgármestere és a DK első kerületi képviselője igen. A beszélgetés során a résztvevők azt hasonlították össze, hogy mennyibe kerülne az államnak anyagilag és társadalmi haszon tekintetében, ha tömegszállások és kriminalizáció helyett önálló lakhatást biztosítana a hajléktanná vált embereknek.
Korábban a témában:

A kerekasztalt Somogyi Eszter nyitotta meg, aki a Városkutatás Kft. munkatársaként, az AVM megbízásából kutatást végzett arról, hogy milyen költségekkel jár az államnak a jelenlegi hajléktalanellátó intézményrendszer fenntartása és a hajléktalan emberek hatósági üldözése.

Ha ketten költöznek, már jól járna az állam

 

A kutatásból kiderül, hogy egy éjjeli menedékhelyen vagy átmeneti szállón élő emberre az állam átlagosan havonta 58 ezer forintot, évente pedig közel 700 ezer forintot költ (ebbe beleértve a szállás és egészségügyi ellátás költségeit, a nappali ellátást és a népkonyhát, valamint az igazoltatások költségeit is).

Ha ugyanennek az embernek az állam önálló, de támogatott lakhatást biztosítana pénzbeli támogatással és a szükséges szociális szolgáltatásokkal, az kb. havi 64 ezer forintba kerülne. Vagyis egyedül költöző ember esetén csupán havi 6-8 ezer forinttal kerülne többe az államnak, hogy megfelelő és biztonságos lakhatást nyújtson a jelenlegi tömegszállások és egyéb ellátások helyett.

Két együtt költöző hajléktalan ember esetén az állam már kifejezetten „jól járna”, hiszen ebben az esetben a lakhatási támogatás havonta kb. 50 ezer forinttal lenne kevesebb, mint a két ember hajléktalan-ellátásban történő elhelyezése. Ez egy évben két főre összesen 600 ezer forint megtakarítást jelent az államnak, miközben az állampolgárok a jelenleginél sokkal színvonalasabb és emberhez méltó körülmények között élnének.

Összefoglalva: a hajléktalan emberek jelentős részénél az önálló lakhatás biztosítása kevesebb pénzből sokkal hatékonyabb megoldást jelent helyzetükre.

Nem csak az állam spórolna

Fekete-Nagy Miklós, A Város Mindenkié hajléktalan aktivistája elmondta, hogy hét éve él éjjeli menedékhelyen és a napja nagy részét a túlélés biztosításával tölti (étkezések megszervezése, ügyintézés). Ha kapna megfelelő lakhatási támogatást az önálló élethez, akkor nemcsak az állam spórolna, de ő is sokkal könnyebben találna munkát és az egészségi állapota is sokkal jobb lenne.

Bende Anna, az Utcáról Lakásba Egyesület szociális munkása elmondta, hogy az egyesület Kőbányán már a hatodik családnak segít erdei kunyhóból szociális bérlakásba jutni és az egyesület ügyfeleinek nagy része sikeresen meg is tartja lakhatását. A szakember kifejtette, hogy az egyesület meggyőződése szerint mindenki képes lakásban lakni, ha ehhez megkapja a megfelelő anyagi és egyéb támogatást. A szociális munka tekintetében a lakást az egyesület nem végcélnak, hanem a társadalmi részvétel kiindulópontjának tekinti.

Nem érnek össze, így nem látszanak a valós költségek

Fialla Marianna szociális munkás, aki régóta dolgozik a hajléktalan-ellátásban, arra hívta fel a figyelmet, hogy a hajléktalanság állami és önkormányzati költségei nem érnek össze, így az önkormányzatok ellenérdekeltek abban, hogy a lakhatási válságot érdemben kezeljék. Míg egy család kilakoltatásával egy önkormányzat „megszabadulhat” egy eladósodott családtól, a család további elhelyezésének költségeit (állami gondozás, hajléktalanszálló) az állam fedezi.

Vagyis az önkormányzatoknak nem „fáj”, ha valaki a területükön hajléktalanná válik annak ellenére, hogy válság kezelése az országos költségvetést terheli. A szakember kifejtette azt is, hogy a családok átmeneti otthonában történő elhelyezés éves normatívája akár arra is elegendő lenne, hogy az állam az ott élő családok önálló lakhatását támogassa belőle.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.