Pénzügy
A couple of seniors

Nyugdíjbiztosítás: van némi izgalom, de garantált a támogatás

24.hu
24.hu

2015. 11. 23. 12:29

Egyre több az államilag támogatott nyugdíjbiztosítás. A Nyugdíj Előtakarékossági Számlánál kereskedni kell, értékpapírokkal. Az egyik oldalon így van benne némi izgalom, de a másikon ott az adó-visszatérítés és a garantált állami támogatás. Kell ennél több?

Ma már több olyan előtakarékossági forma is a rendelkezésünkre áll, amelyet az állam támogat. A Nyugdíj Előtakarékossági Számla, avagy NYESZ esetében az állami támogatás felső plafonja alapesetben százezer forint, de a 2020 előtt nyugdíjba vonulók 130 ezer forintot is kaphatnak évente. Ez önmagában is egy komoly érv a NYESZ mellett, ráadásul, mivel a konstrukció 0%-os adóval fut, a komoly adókedvezmény is mellette szól.

A Nyugdíj Előtakarékossági Számlával való kereskedés szakértelmet és aktív hozzáállást kíván,valamint igen körültekintő választást, amikor számlavezetőt keresünk. A NYESZ számlán vásárolható értékpapírok köre igen széles, vannak közötte hazai és európai részvények, állampapírok, kötvények, befektetési alapok eszközei. Egészen pontosan ezek közül azok, amelyek a számlavezető bank esetében elérhetők.

A NYESZ különlegessége mégis abban áll, hogy nem betét, vagy lekötés, hanem egy olyan értékpapír számla, amelyet azért hoztak létre, hogy tulajdonosa aktívan kereskedjen vele.

A young couple consulting a financial planner at home

A NYESZ-nél, bár az adókedvezménynek, az állami támogatásnak köszönhetően – és persze sikeres kereskedéssel – komoly hozamot tudunk elérni, figyelni kell a költségekre is, mint a kezelési, az esetleges vételi, illetve tranzakciós díjak.

Mivel az utóbbi kettő esetében komoly eltérések lehetnek a számlavezető intézetek között, érdemes alaposan körülnézni a piacon. Ráadásul, mivel a hozam alapja az, hogy milyen sikeresen tudunk kereskedni a papírokkal, érdemes olyan helyre vinni a pénzünket, ahol ügyfélként nem csak statisztikai adat vagyunk. Nem mindegy tovább az sem, hogy milyen széles az elérhető értékpapírok skálája, és hogy a számlavezetőnktől mennyi hozzáértő segítséget kapunk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.