Pénzügy

Kire bízhatjuk életünk megtakarítását?

Milliárdokat buktak a devizában spekulálók januárban, tavasszal a teljes hazai brókerpiacon kegyetlen lavina söpört végig. A private banking szolgáltatást igénybe vevő ügyfélkörnek a szakmaiság, a felelősség és a bizalom talán soha nem volt olyan fontos, mint ma. Kire bízhatjuk életünk megtakarítását?

Furcsán hangzik, de nincsenek ma könnyű helyzetben azok, akik több tízmillió forintot befektetni képes elit ügyfélként private banking szolgáltatást vesznek igénybe. Az idei év gazdasági történései sok elvet és elképzelést alapjaiban rengettek meg. A januári svájci frank-őrület, a hazai brókerbotrány és több más gazdasági, pénzügyi történés átalakította a piacnak ezt a szegmensét is, ám van, ami nem változott.

Abban a privát bankárok között nagy az egyetértés, hogy alacsony kockázat mellett jelentősen lecsökkent a hozam a tavalyi szinthez képest. Ez pedig komoly kihívást jelent az elit ügyfelekkel és a privát bankárokkal szemben is.

A vagyon kezelője és az ügyfél közötti kapcsolat alapja a diszkréció mellett a bizalom, ami a mai helyzetben különösen fontos. Aki ugyanis nagyobb hozamot akar ma elérni, vagy legalább a tavalyi szinten tartani azt, óhatatlanul az eddiginél kockázatosabb befektetések felé kénytelen fordulni.

A young couple consulting a financial planner at home

Itt jönnek a képbe a jó privát bankár legfontosabb ismérvei: a felelősségteljes magatartás és a szakmaiság, a nagy tapasztalat. Az ügyfél, ha megvan a bizalom, csak rá hallgat. Bár a pénzügyi kockázatot a befektető viseli, gyakorlatilag a privát bankárnak kell meghoznia a döntést: érdemes belevágni az adott tranzakcióba, vagy nem. Főleg, ha hosszú távú döntésről van szó. A bizalom felsőfokát jelenti az, ha a befektetés kezelője sürgős esetekre teljes döntési felhatalmazást kap, vannak pénzintézetek, ahol már ez sem lehetetlen.

A diszkréción, bizalmon alapuló befektető-bankár viszony akkor jó, ha az szakmai és felelősségteljes. Ennél is jobb, ha hosszú távú, ha az ügyfél úgy érzi, és joggal, hogy élete munkája, megtakarítása, befektetése az adott pénzintézetnél és privát bankárnál van jó helyen. A private banking nem holmi úri huncutság, hanem olyan kapcsolat, ami nélkül ma már elképzelhetetlen a pénzpiac: meghatározó befektetők és a szakmaiság és felelősség felsőfokának találkozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik