Pénzügy
mnb(1)(960x640).jpg (Array)

Német befektetési cégnél vizsgálódna az MNB, de egyelőre nem tud

24.hu
24.hu

2015. 11. 19. 10:23

Az MNB egy Németországban bejegyezett befektetési cég ellen vizsgálódna, amely Magyarországon is aktív, mert felmerült, hogy túlterjeszkednek a magyar jogszabályokon. Ehhez azonban előzetesen tisztázniuk kell pár dolgot a német felügyelettel, amely alá a német cég tartozik. Meg is keresték a német szövetségi pénzügyi felügyeletet, a BaFin-t.

A Timberland Capital úgynevezett nyereség-részesedési jogokat értékesít magyarországi befektetők részére.

Az MNB szerint a „nyereségrészesedési jog” (németül: Genußrecht) a hatályos magyar jogszabályok által nem ismert jogintézmény.

A Timberlandről a Portfolió írt cikket korábban.

Azt írták, hogy látványos prospektusaival és kiemelkedő ígért hozamaival sok potenciális ügyfelet elcsábít a biztosítóktól. Az sem ismert, hogyan szándékozik elérni az általa feltüntetett kiemelkedő 10-12 százalékos éves hozamokat, vagy hogy egyáltalán alapkezeléssel foglalkozik-e ténylegesen az önmagát “alternatív alapként” jellemző titokzatos társaság.

Mindez felveti a befektetési vállalkozásra vonatkozó jogszabályok megsértésének gyanúját – írja az MNB közleménye.

E mellett a jegybank szerint hatalmas kockázatot jelent a befektetők számára, hogy a német cég határon átnyúló tevékenységét nem a jegybank, hanem a német szövetségi pénzügyi felügyelet, a BaFin ellenőrzi.

Ezért az MNB értesíti a BaFint, hogy nézzenek a Timberland körmére. Arra kiváncsiak, hogy a német cég magyarországi tevékenysége a társaság által jogszerűen nyújtható befektetési szolgáltatások keretei között marad-e.

Ha a BaFin azt mondja, minden oké, a Timberland akkor is csak a magyar jogszabályok szerint végezhet például közvetítői, ügynöki tevékenységet, írta az MNB.

A jegybank tehát felhívja a figyelmet, hogy nyilvántartásuk szerint a Timberlandnak erre jelenleg nincs joga, így nagy valószínűséggel bármely közvetítői tevékenységet végző ügynök jogszabályellenesen jár el.

Ezért az MNB kezdeményezi a hatáskörrel rendelkező német felügyeleti hatóság intézkedését a Timberland Capital nevű német cég Magyarországon folytatott tevékenysége kapcsán.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.