Pénzügy

Magyarország felminősítése nem kérdéses, legfeljebb az, hogy mikorra várható

Nem kétséges, hogy Magyarország visszakerül a befektetésre ajánlott kategóriába a hitelminősítőknél, már csak ennek időzítése kérdéses – mondta Pesuth Tamás közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára kedden az M1 aktuális csatornán.

A Fitch Ratings november 20-án vagyis, pénteken vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot. A három nagy hitelminősítő, a Fitch, a Moody’s Investors Service és a Standard & Poor’s egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot; a Fitch és a Moody’s ugyanakkor már felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben Magyarországra.

Idén, vagy jövőre, de jön a felminősítés

Pesuth Tamás kiemelte: a piaci szereplők már elismerik a magyar gazdaság teljesítményét, csak a felminősítés időzítése kérdéses, vagyis hogy még az idén vagy jövőre történik-e meg. Hozzátette: a múlt hét végi párizsi tragédia után Európában fokozottabb biztonságpolitikai együttműködés lesz, és előbb-utóbb egy pénzügyi együttműködés is kezdetét veszi.

Utóbbi miatt Pesuth Tamás szerint alig van esélye annak, hogy pénzügyi vagy gazdasági instabilitás legyen bármelyik európai uniós országban. Úgy véli, ebbe a képbe illhet bele az, hogy a hitelminősítők sem okozhatnak instabilitást, ahhoz, hogy ők is hitelesek legyenek, a minősítéseiknek is annak kell lenniük, meg kell lépniük azt, ami a piac részéről már indokolt és elvárt.

Pesuth Tamás szerint a minősítés ténye csak utólagos igazolás lesz, így a dátum is fontos, de nem annyira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik