Pénzügy

24 milliárd forinttal csökkent a rezsihátralék

tigaz(210x140).jpg (Array)
tigaz(210x140).jpg (Array)
A rezsicsökkentések következtében 373 milliárd forintot takarítottak meg a lakossági fogyasztók az elmúlt két évben. Egy család éves megtakarítása meghaladja a 100 ezer forintot. Ezzel párhuzamosan a lakossági tartozások távhő, földgáz és villamos energia tekintetében több mint 24 milliárd forinttal csökkentek - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adataiból.

A földgáz, a villamos energia és a távhő rezsicsökkentések következtében a lakossági fogyasztók összesen 334 milliárd forintot takarítottak meg 2013-ban és 2014-ben összesen, valamennyi ágazatot figyelembe véve több mint 373 milliárdot.

A legtöbbet összességében a villanyszámlán spóroltak a fogyasztók, ezen szolgáltatásért ugyanis mintegy 160 milliárd forinttal fizettek kevesebbet a két év alatt. A földgázon 139 milliárd forint volt a lakossági felhasználók összes megtakarítása, míg a távhő árának csökkentésével 35 milliárd maradt a fogyasztóknál.

Az idei évben az év végéig a lakosság további 242 milliárd Ft-ot takarít meg a földgáz, a villamos energia és a távhő rezsicsökkentéseknek köszönhetően, valamennyi ágazatot figyelembe véve több mint 268 milliárdot – derül ki a MEKH adataiból.

A tartozások is csökkentek

Mint hangsúlyozták közleményükben, az energiaköltségek csökkentésének eredményeképpen a lakossági rezsihátralékok jelentős mértékben csökkentek az elmúlt években. A legnagyobb tartozást a villamos energia egyetemes szolgáltatóknál halmozták fel a lakosok. Itt mintegy 10 milliárd forinttal csökkent a lejárt határidejű hátralék, amely a tartozások harmadát jelenti. A földgáznál a kifizetetlen számlák összege majdnem felére csökkent, 2013. szeptemberben 25,69 milliárd forint, míg 2015. szeptemberben már csak 13,13 milliárd forint tartozásuk volt az egyetemes szolgáltatás keretében ellátott lakossági fogyasztóknak.

rezsitáblázat hátralékosok MEKH

Viszont ha megnézzük a táblázatot, akkor az is kiderül, hogy például a hátralékos földgáz és villamosenergia felhasználók száma idén újra növekedni kezdett…

Évi 100 ezer forintos rezsimegtakarítás?

Megvan az évi százezer forintos megtakarítás családonként

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal megvizsgálta, hogy családonként mekkora megtakarítást érhettek el a lakossági fogyasztók a rezsicsökkentéseknek köszönhetően. Kétgyermekes, társasházban élő család fogyasztását figyelembe véve földgáz és távhővel való fűtés esetén is több mint 100 ezer forint marad évente a családoknál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik