Pénzügy

Az ön fizetése is emelkedhet jövőre – mutatjuk mennyivel

Jelzésértékű a 2016-os személyi jövedelemadó csökkentése. Az egyik adótanácsadó cég szerint főleg az vihet majd többet haza, aki közepesen keres.

Az RSM adótanácsadó cég ügyvezetője, Kalocsai Zsolt szerint 2016-os SZJA-csökkentés lesz némi hatással a havi jövedelmekre, főleg az átlagos keresetűek számára lesz érzékelhető a javulás. A szakember álláspontja azonban az, hogy az áfa csökkentése nagyobb hatást ért volna el.

A 2016-os költségvetés végleges verziójában most már egészen biztos, hogy 16-ról 15 százalékra csökkentik a személyi jövedelemadó mértékét. Megkértük az egyik nívós hazai adótanácsadó céget, hogy foglalják össze, mit fog ez jelenteni a keresetek és az állami büdzsé tekintetében. Az már látszik, hogy a költségvetést 120-130 milliárd forinttal rövidíti meg a lépés. Ami a családok szempontjából fontosabb, hogy a nettó keresetek valamelyest növekednek. Nem beszélhetünk túl nagy összegekről, inkább már csak az átlagkeresetűek körében, ahol pl. egy bruttó 230 ezer forintos munkabér mellé már körülbelül 2300 forintnyi nettó bérnövekmény fog kerülni. Bővebben a témáról az RSM Hungary Zrt. szakmai blogján olvashat.

Olvasói sztorik