Pénzügy

Emelkedhetnek a belföldi mobiltarifák

Nincs kizárva, hogy a romaingdíj tervezett kivezetése miatt a szolgáltatók emelni fogják a belföldi hívások tarifáját – vélik a vg.hu-nak nyilatkozó szakértők.

Ha nem lesznek roamingdíjak, akkor ugyanis nem lesz különbség a belföldi, illetve a külföldről például Magyarországra irányuló hívások percdíjában. A tarifaemelésre pedig elméletileg lehetőségük is lesz a cégeknek, hiszen nincsen érvényben ezt akadályozó szabályozás – hívták fel a figyelmet. És például a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) sincs felülvizsgálati joga üzleti döntésekre.

Akár jól is járhatunk

De ha a szolgáltatók szokatlan módon lenyelnék a roaming-díj eltörléséből fakadó veszteséget, akkor az ügyfelek sokat nyernének az uniós lépésen.

Vagyis minden szolgáltatók üzletpolitikáján fog múlni. Ha „szó szerint” hajtják végre az EP-határozatot, akkor az ügyfelek jobban járhatnak majd, április 30. után, amikor elkezdődik a kivezetés – véli a lap.

Az egyelőre nyitott kérdés, hogy az ügyfeleknek kedvező roaming-szabályozás mennyire rendezi át a piacot hosszú távon, hiszen akár forgalomnövelő hatása is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik