Pénzügy

Kilőtt a dollár – óriásit gyengült a forint

forint (Array)
forint (Array)

A vártnál sokkal jobb amerikai munkaerőpiaci adat hatására a dollár szárnyalásnak indult. A forint viszont óriásit zuhant a dollárral szemben.

Mi történt péntek délután?

Annyi, hogy az amerikai munkaerő-piaci adatok a vártnál sokkal jobbak lettek, mint azt várták. Ez elég jelentős, mert azt jelzi: az amerikai gazdaság tovább erősödik. Októberben 271 ezer új munkahely jött létre, ami ebben az évben a legnagyobb ugrást jelenti. Ennek köszönhetően a munkanélküli ráta hétéves mélypontra, azaz 5 százalékra esett. Az órabérek éves szinten 2009 óta a legnagyobb emelkedést mutatták, októberben átlagosan 2,5 százalékos volt az emelkedés a szeptemberi 2,3 százalék után.

A forint 2000. október 26-án ütötte meg eddigi történelmi mélypontját, akkor 319 felett volt a kurzus (napi MNB-középárfolyam).

A forint dollárral szembeni árfolyama három óra körül (a vártnál jobb amerikai makrogazdasági adat hatására) a 289-es szintről 293-ig pattant fel.

Bár a történelmi forintmélyponttól még messze vagyunk, ilyen gyenge forintra a dollár ellenében pedig 2001 júliusa óta nem volt példa.

A forint árfolyamváltozásait a dollárhoz képest nagyon szépen mutatja a Portfolió grafikája:

hufhosszu2-20151106

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik