Pénzügy

Egy fontos mutató, amiben Kína le fogja előzni az USA-t

davosi világgazdasági fórum 2015 (világgazdasági fórum, davos, svájc, )
davosi világgazdasági fórum 2015 (világgazdasági fórum, davos, svájc, )

Ez pedig a kínai bankok globális terjeszkedése az amerikai óriásbankok rovására. Amíg a kínai bankok folyamatosan terjeszkednek, az amerikai bankok inkább csökkentik méretüket, mert attól tartanak, hogy ez veszélyeztetheti a pénzügyi stabilitásukat – írja a CNBC a Portfolió tudósításában.

2004-ben a négy amerikai óriásbanknak, a JP Morgan Chase-nek, a Bank of Americának, a Citigroupnak és a Wells Fargónak 4200 milliárd dollár értékű teljes eszközállománya volt. A legnagyobb négy kínai banknak, az Industrial and Commercial Bank of Chinának, a China Construction Banknak, az Agricultural Bank of Chinának és a Bank of Chinának 2100 milliárd dollárnyi.

2015 második negyedévére a számok drámai fordulatot vettek: az amerikai bankoknak 8100 milliárd dollárnyi eszközállományuk van, a kínai bankoknak 11800 milliárd dollár.

Miközben az amerikaiak amiatt aggódnak, hogy a bankjaik olyan méretűre nőttek, hogy a pénzügyi rendszer stabilitását veszélyeztethetik és a törvénykezés is a méretcsökkentés mellett lobbizik, a kínaiak inkább a bankjaik növekedését támogatják.

Kína ráadásul összeállt az oroszokkal és más fejlődő piaci szereplőkkel, hogy a jüant a világ második tartalékvalutájává tegyék. A világ minden nagyobb országa támogatja a kezdeményezést az Egyesült Államokon és Izraelen kívül.

Kína az IMF-fel is tárgyal, hogy a jüant tartalékvalutává minősítsék.

A kínai bankok pénzelik Kína térnyerését többek közt Latin-Amerikában és Afrikában is. Emellett a kínai óriásvállalatok a világ legtöbb országában leányvállalatokat indítanak.

A kínai és az amerikai törvénykezés eredményeképpen megtörténhet az amerikai bankok trónfosztása, a kínaiak pedig lecsapnak a globális piacra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik