Pénzügy

Új korszakot nyit a BÁV

A BÁV műkereskedelmi tevékenysége új korszakba lépett, kinőtte az Aukciósház kereteit, ezért művészeti aukciói novembertől visszatérnek a sokak által szép emlékeket idéző MOM Kulturális Központba, amely még Művelődési Házként a 70-es 80-as évek nagy művészeti árveréseinek hagyományos színhelye volt – adta hírül a bizományis cég.

A háromnapos aukciók rendje és a műtárgycsoportok beosztása nem változik: az első napon az ékszerek és az órák, a másodikon a festmények és bútorok, míg a harmadikon a műtárgyak árverésére kerül sor délután 17 órától a színházteremben. Az aukció első tételének, egy briliáns nyakéknek a teljes bevételét a BÁV az Országos Mentőszolgálat életmentő eszközeinek fejlesztésére ajánlja fel.

Ékszerekkel készülnek karácsonyra

A mintegy 250 darabos, rekordnak számító, közel 100 millió forint kikiáltási árról induló, gazdag aukciós választék már a karácsonyi ajándékozás lehetőségét is kínálja. A sokszínű anyagban a 20. század ékszerművészetének kimagasló darabjai és kollekciói fedezhetők fel. Szinte minden ékszertípusból a drágább, a mívesebb és a mutatósabb darabok. Az ékszereket a brillek csillogása uralja, legszebb példái ennek a fehérarany art deco melltűk, valamint a magyar aukciókon ritkán előforduló, nagyméretű, 4.5 karátos briliánssal díszített szoliter gyűrű. A férfi vásárlókat az első nap anyagából rendszerint az órakínálat vonzza leginkább. A nagy óramárkák rendkívül igényes választékát kínáljuk.

Festmények

A BÁV szakértői ezúttal is igen változatos festményanyagot állítottak össze, amelyben egyaránt megtalálhatók a régi korok mesterei, a külföldi és hazai kismesterek és az aukciós piac által nagyra értékelt komoly mesterek, valamint jelentős kortárs alkotók munkái. Nem kerülheti el a gyűjtők figyelmét Ferenczy Károly csendélete, Rippl-Rónai pasztell női portréja, Márffy Ödön, Csók István, Vaszary János, Egry József, Tóth Menyhért és Kádár Béla rendkívül kvalitásos művei. Az aukció utolsó blokkjában a klasszikus modern és kortárs alkotások jelentős számban képviselik a magyar festészet utóbbi néhány évtizedét is.

Zsolnayk

Az aukció harmadik napján a nemzetközi műtárgypiacon is keresettnek számító, különleges Zsolnayk rendkívül gazdag kollekciója várja a vásárlókat. A műtárgy anyag több mint fele a Zsolnay-gyár termékeiből nyújt átfogó választékot. Az aukciós tételek segítségével szinte napjainkig végigkísérhetjük a gyár múltját, kiemelkedő alkotóinak munkáit, forma és mintakincsük gazdagságát. A napjainkban igen kedvelt szecessziós és art deco mintás Zsolnay-kerámiák között megtalálhatók a gyár legjelentősebb művészeinek munkái. A fegyvergyűjtőknek ajánlhatók a 19. századi kardok és lőfegyverek mesteri darabjai, a kisplasztikák kedvelőinek pedig Albert főherceg és I. Ferenc József jelzett ezüst lovasszobra.

Az aukció anyaga megtekinthető november 8.ig 10-19 óráig a BÁV Aukciósházban (1052 Budapest, Bécsi u. 1.), valamint a www.bav.hu/aukcio honlapon. Az árverés időpontja nov. 10-11-12. 17 óra, színhelye a MOM Kulturális Központ – közölte a cég.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik