Pénzügy
nagy márton (Array)

Lázasan lazít, farag és simít az MNB

24.hu
24.hu

2015. 11. 04. 10:30

Korábban a témában:

Mivel az irányadó alapkamat jelentősége csökken, a jegybank egyéb, nem konvencionális eszközökkel kívánja enyhíteni a monetáris kondíciókat – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtó-háttérbeszélgetésén szerdán, Budapesten.

Nagyobb hatékonyságot várnak

Hozzátette: azért helyezik a hangsúlyt a nem konvencionális eszközökre, mint az önfinanszírozási program vagy a kedden bejelentett növekedést támogató program (ntp), mert a mostani alacsony kamatkörnyezetben jelentősen csökkent az alapkamat változtatásának hatékonysága.

A programokkal sokkal hatékonyabban és célzottabban lehet elérni a jegybanki célokat, amelyek a kis- és középvállalkozások hitelezésének növelésén és a beruházások támogatásán keresztül a gazdasági növekedés elősegítése – fejtette ki.

Faragnák a hozamot

Az állampapírok hozamát is szeretnék “kisimítani” – mondta az MNB alelnöke, hozzátéve, hogy a hosszú távú hozamokat továbbra is magasnak tartják, de a rövid távú hozamokból is szeretnének lefaragni. Fontos a hozamgörbe szintje és az, hogy minél laposabb legyen – mondta.

Az önfinanszírozási program és az ntp is “egyfajta lazítás”, mivel lefelé tartanak a hitelek kamatai, olcsóbb lesz vállalati és lakossági hitelt felvenni – jegyezte meg.

Igen, tudják, hogy vannak kockázatok

Nagy Márton kifejtette: azért van szükség az enyhítésre, mert – bár a jegybank jövőre 2,5 százalékos GDP-növekedéssel számol – vannak lefelé mutató kockázatok. Ezeket a kockázatokat szeretné a jegybank célzott lépésekkel enyhíteni – tette hozzá. Megjegyezte, hogy az inflációs célt várhatóan még egy ideig nem éri el a gazdaság, így nagy a mozgástér ezen az oldalon.

A monetáris politika mozgástere a korábbinál sokkal nagyobb azért is, mert csökken az ország devizakitettsége, így nem kell aggódni az árfolyamstabilitási kockázatok miatt – tette hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.