Pénzügy

Alaposan lefaragtunk a hiteleinkből

A háztartások bankhitelei 21,2 milliárd forinttal, a belföldi pénzintézeteknél elhelyezett betétállomány pedig 61,9 milliárd forinttal csökkentek szeptemberben a szezonálisan nem kiigazított adatok szerint – derül ki a hitelintézetek összevont mérlegéről pénteken kiadott MNB-jelentésből.

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a hitelek csökkenése annak az eredménye, hogy a devizahitel-állomány 11,2 milliárd forinttal, a forinthiteleké 10 milliárd forinttal mérséklődött. A magyar háztartások szeptemberben 63,9 milliárd forintbetétet és 1,9 milliárd forint értékű devizabetétet vontak ki a piacról.

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya, csak a tranzakciókat figyelembe véve, szezonálisan kiigazítva, 38,3 milliárd forinttal csökkent, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 5,9 milliárd forint hitelt fizettek vissza. A forinthitelek állománya 54,1 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahitelek állománya 60 milliárd forinttal csökkent.

A vállalatok betétállománya szezonális hatások kiszűrése nélkül 93,9 milliárd forinttal csökkent, a forintbetétek esetében 62,7 milliárd forintos, míg a devizabetétek esetében 31,1 milliárd forintos nettó betétkivonásra került sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik