Pénzügy
m3-as bevezető budapest (Array)

Egekbe szökik a kötelező biztosítás – erre számítanak az autósok

24.hu
24.hu

2015. 10. 28. 11:17

Az autósok közel kétharmada azzal számol, hogy jövőre magasabb lesz a kötelezőjének díja – derül ki a Netrisk.hu közel négyezer, az év végi kampányban érintett ügyfelének visszajelzéséből.

Idén már az autósoknak kevesebb mint 40 százaléka tartozik az év végi évfordulós váltásban érintettek körébe. Ők azok, akik eddig kevésbé érezték meg az időközben szükségessé vált díjemelkedést, amit az elmúlt időszak káradatainak kedvezőtlen alakulása indokolt. Ezért vannak köztük olyan autósok, akik továbbra is abban bíznak, hogy újabb díjcsökkenést hoz a kampány. Ők jó eséllyel csalódni fognak – írja a felmérés.

Évi 2000 forint plusz felett váltunk

A díjak emelkedése önmagában nem feltétlenül ösztönöz váltásra, hiszen jó eséllyel a többi szóba jöhető biztosító is felfelé módosít a tarifáin. Ráadásul a váltási hajlandóság erősen függ az eltérés mértékétől is. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy 1000 forint vagy az alatti megtakarítás csak az autósok 18 százaléka számára elegendő ok a váltásra, a többség pedig (52 százalék) mindössze 2000 forint feletti díjkülönbség esetén foglalkozna a biztosítási szerződése lecserélésével.

A fenti szándékokat jelentősen befolyásolhatja majd az Astra Biztosító bajba kerülése, és ennek az ügyfelekre gyakorolt hatása. A megkérdezettek 63 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy az Astra esetéből okulva a jövőben a kötelező biztosításnál is odafigyel majd arra, hogy melyik biztosító mellett dönt. Mindössze 5 százaléknyian jelezték azt, hogy számukra csakis az ár számít a döntésük során. Vagyis az idei kampány az ügyfelek által megbízhatóbbnak vélt  biztosítóknak  kedvezhet abban a tekintetben, hogy az ár összehasonlítás során  az elfogadható  díjú – tehát nem feltétlen a legolcsóbb – ajánlatok között szerepelve az eddiginél nagyobb eséllyel fogják őket választani.

Miért olyan alacsony az év végi átlagdíj az évközihez képest?

A Netrisk.hu oldalain a tavalyi év végi kampányban kötött kgfb-szerződések átlagdíja 11 300 forint volt, miközben az év elején 22 ezer, míg idén október közepén már 28 ezer forintnál járt az évközi szerződések átlagos díjszintje. A 100-150 százalékos eltérést sokan az év végi kötelezőkampány során biztosított kedvezményeknek tulajdonítják. Ezek mértéke ugyanakkor önmagában nem indokol ekkora díjeltérést.

Az eltérés oka elsősorban az egyes időszakokban érintett járművek és vezetőik összetételében keresendő. Az év végi kampányban szinte kizárólag olyan járművek vesznek részt, amelyeket 2010 előtt vásároltak, vagyis jövőre már legalább hét évesek lesznek. A hozzájuk köthető bónusz-malusz fokozatok összetétele alapvetően eltér az évközi váltókétól. Miközben a kampányban részt vevő autók 74 százaléka legalább B6 besorolású, az évköziek körében ez az érték csupán 16 százalék.

Az évközi kötések között a legnagyobb halmaz az A0 besorolásoké, az összes érintett személyautó 54 százaléka ebbe a körbe tartozik. Ugyanakkor az év végi váltók között a B10, vagyis a legkedvezményezettebb fokozatban szerepel 10-ből csaknem 4 autó. Az ő díjuk mindössze 40-50 százaléka az A0-ban szereplő autók tarifáinak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.