Pénzügy

Egyre kapósabb a legális pénzmosoda

Sokan kezdték tisztára mosni a pénzüket az utolsó negyedévben, miután lazultak a Stabilitási Megtakarítási Számlára (SMSZ) vonatkozó adószabályok.

Az eredetileg a külföldön tartott magyar likvid vagyonok hazacsábítására létrehozott konstrukciót július és október között 169-en választották, és összesen 11,2 milliárd forintnyi pénzt helyeztek el a számlákon. Az SMSZ történetének ez volt a második legerősebb negyedéve, eddig egyedül 2014 második negyedévében történt több számlanyitás, és volt nagyobb a befizetett összeg – írja a Világgazdaság.

Egészen biztosan az adókedvezmény nyár eleji sebtében történt megváltoztatása volt az oka a fellendülésnek

– mondja Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezető igazgatója.

A szakértő szerint bár látványos a felfutás, morális szempontból viszont káros ez a konstrukció, és a büdzsére is negatívan hathat hosszú távon. Itt ugyanis az adóteher lényegesen alacsonyabb a 27 százalékos áfánál, a munkát terhelő közterhekhez képest még nagyobb az előny. Olyan nagy, hogy akár a jelenleg még becsületesen adózókat is arra késztetheti, hogy kerüljék el a közteherfizetést, hiszen egy év után minimális adózással is adóamnesztiát kaphatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik