Pénzügy

Még az ősszel életbe léphetnek a családi csőd új szabályai

üres pénztárca (üres pénztárca, )
üres pénztárca (üres pénztárca, )

Érdemi erőfeszítéseket tesz a kormányzat azért, hogy idén ősszel életbe léphessenek a családi csődvédelem kiterjesztésnek szabályai – írja csütörtöki számában, az igazságügyi miniszter által adott írásbeli válasz alapján a Magyar Idők.

Tüzetesen elemzik

A lap az egyik szocialista képviselőnek válaszoló Trócsányi László szavait idézve megemlíti: az új intézménnyel a hazai megoldásoktól jórészt eltérő módszert kellett a hazai jogrendbe illeszteni, s ezzel két hónap alatt végzett is a kormányzat.

A cikk szerint a miniszter jelezte, “tüzetesen elemezni fogják” a csődvédelmi eljárás egyszerűsítésének, valamint kiszélesítésének lehetőségét a kezdeti tapasztalatok tükrében.

A tárcavezető a válaszban megemlítette: a családi csődvédelem rendszerének kidolgozására összesen 626 millió forintot bocsátott rendelkezésre a kabinet, ebből száz szakember képzése mellett az országos közhiteles adósságrendezési nyilvántartás felállítását, honlap és nyomtatványkitöltő program megalkotását is finanszírozták.

Hosszabbítanának és lazítanának

A csalási csődvédelem programjára egyébként eddig meglelhetősen gyér az érdeklődés, ezért is akarnak változtatni a szabályokon. A szaktárca jövő márciusig meghosszabbítaná a családi csődös jelentkezési határidőt. Erre a devizahiteleseknek jelenleg október 31-ig van lehetőségük, a forinthiteleseknek pedig a banki elszámolás átvételétől számított 30 napig.

A tárca a feltételeken is lazítana: míg eredetileg az ötéves eljárás során kellene törleszteni a hitelek legalább 38 százalékát, a jövőben elég volna a kölcsön futamidejének végéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik