Pénzügy

A soproni lakásárak már utolérték a budapestieket

Varoshaza-Gyor(430x286)(1).jpg (győr, városháza, )
Varoshaza-Gyor(430x286)(1).jpg (győr, városháza, )

Bár a lakóingatlanok átlagos hirdetési ára jellemzően Budapesten a legmagasabb, az elmúlt években a nyugat-magyarországi városokban is – elsősorban Győrben és Sopronban – emelkedtek a lakásárak. Az ingatlan.com több mint 8 ezer lakáshirdetés adatai alapján az idén október közepén jellemző győri és soproni átlagárakat hasonlította össze a tavaly szeptemberi árakkal.

Ebből többek között kiderült:

  • Győrben és Sopronban a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 303 ezer forint volt idén október közepén, ami 16 százalékos növekedést jelent tavaly szeptemberhez képest.
  • Sopronban a 40-59 négyzetméteres lakásoknál a négyzetméterár 36 százalékkal 367 ezer forintra nőtt
  • Győrben pedig a családi házaknál következett be 15 százalékos áremelkedés
  • Több tényező is szerepet játszik a soproni és a győri lakóingatlan-piacon látható drágulásban.

Egyrészt a régió gazdasági fejlődése eleve lökést ad az ingatlanpiacnak, az Ausztriában munkát vállalók által támasztott kereslet pedig főszerepet játszhat a kiemelkedő soproni drágulásban

Az újlakás-építéseket nézve Győr áll a legjobban az országban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idei első félévben Győrben 13,3 darab lakás jutott tízezer lakosra, ez az érték négyszerese a 3,1 lakásos országos átlagnak, és bőven meghaladja a 5,1 lakásos budapesti értéket.

(Borítóképünkön a győri Városháza látható. Fotó: MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik