Pénzügy
megtakaritas(210x140).jpg (megtakarítás)

Növekvő tudatosság, óvatos optimizmus

24.hu
24.hu

2015. 10. 21. 09:13

Az UniCredit Bank több mint 1300 ügyfél megkérdezésével készített felmérést befektetési, megtakarítási szokásokról. Ebből kiderült, hogy az elsődleges szempont még mindig a biztonság a lakossági ügyfelek 84 százaléka, de még a prémium ügyfélkör 73 százaléka számára is.

A módosabb ügyfelekre jellemző, hogy több megtakarítási formát is választanak, a leggyakoribb továbbra is a bankbetét, ezt követik a befektetési alapok, részvények, értékpapírok, míg az ingatlan és a készpénz a harmadik helyre szorult. Az állampapírok is előretörtek, már minden második prémium ügyfél fektet kincstárjegyekbe, illetve államkötvénybe.

A megtakarítások zöme általában konkrét célokhoz kötött, ez leginkább életkor szerint tagolódik: először az utazás és a lakásvásárlás a legfontosabb megtakarítási cél, majd a családra, a gyermekek iskoláztatására gyűjtünk, míg a 45 év feletti korosztályban a nyugdíjas évekre való felkészülés a fő szempont.

Fő a rendszeresség: a megkérdezettek 57 százaléka havonta tesz félre. A lakossági ügyfelek 62 százaléka azonban havonta húszezer forintnál kevesebbet, ezen belül 17 százalékuk ötezer forintnál is kevesebbet tesz félre. Helyzetükből fakadóan az ő számukra rendkívül fontos, hogy a pénzük bármikor hozzáférhető legyen, valamint állami támogatást is kapjanak a megtakarított összeg után. Nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek a nyugdíjpénztári, nyugdíjbiztosítási és NYESZ (Nyugdíj-előtakarékossági számla) megtakarítások.

Érdekes összevetés egy másik felmérésből: a nők között magasabb azok aránya, akik havonta félretesznek meghatározott összeget, míg a férfiak inkább akkor takarékoskodnak, amikor nagyobb összeghez jutnak.

A válaszadók zöme havi nettó 250 ezer forintból tudna magának elfogadható életszínvonalat biztosítani, ha most menne nyugdíjba. Akár most kiszámolhatjuk, hogy nekünk holnaptól mennyit kell ehhez félretennünk, és már csak azt kell eldöntenünk: milyen megtakarítási formát válasszunk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.