Pénzügy

Nyugodt időskor havi 5000 forintból?

Egyáltalán nem lehetetlen. Nevezhetjük nyugdíj-kiegészítésnek, előtakarékosságnak vagy öngondoskodásnak, a lényeg, hogy ha nyugodt időskort szeretnénk, akkor arra most kell költenünk.

A megtakarításra sokan úgy tekintenek, főleg fiatalabb korukban, mint valami szükséges rossz. Pedig nem lehet ennél fontosabb kiadás az egyéni vagy családi büdzsében. Ha nem szerepel benne, sürgősen ki kell gazdálkodni valahogy, különben nyugdíjas korunkban óhatatlanul az életminőségünk leromlásával kell szembenéznünk, ezt pedig senki sem szeretné.

Kevesen tudják, de már havi 5-10 ezer forint megtakarítással is szép nyugdíjat biztosíthatunk magunknak időskorunkra. Sőt, még válogathatunk is a lehetőségek között.

Ha megtakarításunkat valamilyen befektetési célú életbiztosításban helyezzük el, azzal nem csak biztos forrásról gondoskodunk a jövőre nézve: ez a forma egyben a váratlan helyzetekre is védelmet nyújt. A legtöbb pénzintézetnél választhatunk, hogy milyen befektetési portfólióba kerüljön a pénzünk, természetesen a biztosítási védelem mellett.

Szintén logikus lépés a jövőjükről előre gondoskodóknak a nyugdíj-előtakarékossági számla, röviden NYESZ. Ez a megtakarítási forma a nyugdíjas éveikre tudatosan készülők egyik kedvence. Nagy szabadságot biztosít az összegek befizetésében, alacsony kockázatú, de magas hozamú befektetést jelent, amit éppen a hosszú befektetési idő biztosít.

A NYESZ-számlán állami támogatás is elérhető, ha megfelelünk a feltételeknek. Előtakarékossági támogatásnak hívják, az adott évben befizetett összeg 20 százalékára rúghat, ezt 100, bizonyos esetekben 130 ezer forintban maximálták. Ez a támogatás az önkéntes nyugdíjpénztári tagság és a nyugdíjbiztosítási szerződés mellett is jár.

A NYESZ mellett szól még, hogy a számla értékpapír-megtakarításain elért hozam után nem kell adót fizetnünk – kivéve az osztalékot -, ha megfelelünk a feltételeknek. Ha pedig körültekintően választunk számlavezető bankot, akkor nem csak portfóliónk összeállításában segítenek, de a számlavezetés díja is minimális költséget jelent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik