Pénzügy

Öt egyszerű lépés a jó megtakarításhoz

Hol, mibe, hogyan, milyen időtávra, kinél fektessünk be az optimális megtakarításhoz? Ha ezekre a kérdésekre tudjuk a választ, akkor megoldást találtunk az egyik legfontosabb kihívásra: hogyan tudjuk elérni hosszú távú anyagi céljainkat.

Megtakarítani mindenki szeretne, ki ezért, ki azért. Az első és legfontosabb kérdés: mi a célunk? Magunkról akarunk gondoskodni, vagy gyermekeinkről? Utazni szeretnénk, kocsit, vagy lakást venni, esetleg a nyugodt nyugdíjas évekre tennénk félre? Mindenre van jó megoldás.

Ha ezen túl vagyunk, el kell döntenünk: hol akarjuk lekötni vagy forgatni a pénzünket. Az év eleji brókerbotrány után ez sokaknak okoz fejtörést. Brókerházat vagy bankot válasszunk, esetleg egy alapkezelőt keressünk meg, netán időt, energiát nem kímélve magunk vegyük a kezünkbe a megtakarításainkat?

Azt a lehetőségeink határozzák meg, hogy miként takarékoskodunk. Ha valamilyen szerencse vagy kemény munka árán máris millióink vannak, érdemes valamilyen Tartós Befektetési Számla (TBSZ) felé kacsingatnunk, a megfelelő helyen akár prémium ügyfélként is kezelhetnek minket. Ám akkor sincs félnivalónk, ha havonta csak 5-10 ezer forintot tudunk félretenni, hiszen a legtöbb pénzintézetnek erre is vannak rendszeres megtakarítási programjai, amelyekkel kényelmesen, újabb és újabb havi megbízások nélkül gyűjthetjük a pénzünket.

Nem mindegy az sem, mennyi időre kötnénk le a pénzünket. Ha egy évre, jó választás lehet a  Kamatozó Kincstárjegy, állami garanciával. A Tartós Befektetési Szerződés (TBSz) inkább 3-5 éves időtartamra éri meg, adókedvezmény és EHO-mentesség teszi vonzóvá. Ennél is hosszabb távú befektetési forma a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), alacsony kockázattal, szintén adómentességgel, állami támogatással. A lehetőségek tárháza végtelen az akár kombinálható betétekkel, államkötvényekkel és értékpapírokkal, csak azt kell pontosan tudnunk: mennyi időre akarjuk és tudjuk lekötni a pénzünket.

Ha pedig mindezen túl vagyunk, már csak a legfontosabb döntést kell meghoznunk: melyik az a pénzintézet, amelyikben megbízunk annyira, hogy rábízzuk céljaink elérését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik