Pénzügy

Milyen megtakarítási portfólió illik hozzád?

persely, pénz, gyűjtés, takarékoskodás, spórol (Array)
persely, pénz, gyűjtés, takarékoskodás, spórol (Array)
Ahány ember, annyi megtakarítási cél, és természetesen annyiféle portfólió. Szerencsére nem csak mi nem vagyunk egyformák, de a bankok is igényeinkre szabják ajánlataikat. Vannak azonban olyan általános elvek, amelyek nélkül nem lehet igazán jó portfóliónk.

Milyen a jó megtakarítási portfólió? Természetesen olyan, amilyet Te szeretnél, de azért vannak olyan ismérvei, amelyek nélkül megtakarításaid kamata könnyen elveszhet.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a jól összeállított portfólió csökkenti a hozamingadozásokat és megosztja a kockázatokat, így javítva a befektetést.

Vegyünk példának egy havi nettó 180 ezer forintot kereső fiatal párt. A megtakarítás „aranyszabálya”, hogy akkor járnak el előrelátóan, ha minden hónapban fizetésük 8-10 százalékát félreteszik. Az egyszerűség kedvéért esetükben legyen legalább 15, még inkább 20 ezer forint a havi megtakarítás összege.

Ahány bankot keres fel a szóban forgó pár, annyiféle ötletet és terméket ajánlanak majd nekik. Biztosan szerepel majd közöttük valamilyen rendszeres megtakarítási program, hiszen ez a kis összeg mellett is rugalmas, elég egy szerződést kötni hozzá, nem kellenek havi megbízások, és nem is az ügyfélnek kell válogatnia az akár több száz alap termékeiből. Ráadásul ez már önmagában egy portfólió, így kisebb a kockázat.

Biztosan felkínálják majd a lakástakarékot: fix, 10 százalék feletti hozam, adókedvezmény és olyan cél szól mellette, amire akkor is költenek, ha van ingatlanjuk, és akkor is, ha még nincs.

Ajánlhatnak még takarékszámlát a kockázatmentes befektetést keresőknek, banki életbiztosítást az igazán óvatosaknak. A tartós betéti számla (TBSZ) kényelmes megoldás, mert ehhez nem kell havonta hozzányúlni. Az Önkéntes Nyugdíjpénztárt és a nyugdíj előtakarékossági számlát (NYESZ)  az állami támogatás teszi vonzóvá, de csak azoknak, akik igazán hosszú távú megoldást keresnek.

Mindent összevetve a példában szereplő pár és mi is akkor járunk el igazán körültekintően, ha a havi megtakarításunk összege és céljaink pontos ismeretében profikra bízzuk portfóliónk összeállítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik