Pénzügy
Csökkenő bérek, elvándorló orvosok (egészségügy, )

Béremelés kell a magyar kivándorlás megállításáért

24.hu
24.hu

2015. 10. 14. 14:26

Már rövid távon sincs más megoldás, mint az, hogy a munkáltatók béreket emeljenek, ami nem is választás lesz már, mint egy piaci kényszer – mondta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke egy, a munkaerőhiányról szervezett konferencián az Index tudósításában.

Rolek szerint a külföldre kivándorlás egyetlen hatásos ellenszere, ha már rövid távon béreket emelnek a cégek.Azt is mondta, hogy:

Bár talán a vendéglátásban látszik a leginkább az, hogy nem lehet elég dolgozót találni, mert aki tud, az kimegy külföldre, az egész magyar gazdaságban hiányzik a képzett munkaerő a hegesztőktől az informatikusokig.

Szerinte a kivándorlást megállítani nem nagyon lehet, az eddigi próbálkozások pedig, mint a fiatalok hazacsábítása vagy a hallgatói szerződés bevezetése, eddig elég göröngyösen működnek és csak kicsi részeredményeket mutatnak.

A kivándorlást piaci alapon kell kezelni, hiszen az szerinte valójában az európai integráció beteljesedése. Tehát teljesen logikus, hogy míg Magyarországon évi 25 ezer euró körül van az egy főre eső GDP, addig ott, ahová kivándorolnak a magyarok, ez inkább 40-45 ezer euró. Ez egy olyan hátrány, amit hosszabb távon sem fogunk tudni ledolgozni.

Ezért az MGYOSZ azt javasolja, hogy a kormány ne növelje a vállalatok TB járulékát, legfeljebb csak annyival, amennyivel reálértéken emelkedik, hogy több pénz maradhasson a cégeknél.

A Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet azt javasolja, hogy a 27 százalékos TB járulékból a vendéglátó cégeknek csak 13 százalékot kelljen befizetni, feltéve, hogy a megmaradó részt kötelezően fizetésemelésre költik addig, amíg a vendéglátásban a bérek legalább akkorák lesznek, mint a magyar átlag.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.