Pénzügy

Egy 13 éves srác találmánya forradalmasíthatja az alkoholszondát

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2015. 10. 12. 14:28

Egy 13 éves texasi tinédzser egy olyan eszközt talált fel, amivel ki lehet szúrni, hogy egy autóvezető ittas-e vagy drog hatása alatt áll-e. Eddig ez nem tűnik nagy dobásnak, hiszen erre vannak az alkoholszondák és drogtesztek, ám a srác találmánya más elven működik. Az új elvnek köszönhetően az eszköz egyben tartalmazza a két funkciót, a drogtesztet és az alkoholszondát is. Már csak ezért is megérdemel minden elismerést a srác.

Egy sima – közúti ellenőrzésnél használt – alkoholszonda a lélegzetből állapítja meg az alkoholtartalmat. A drogot általában vizeletből, komolyabban a vérből mutathatják ki.

A srác találmánya viszont – most kapaszkodjanak meg – a pupillatágulatból állapítja meg, hogy valaki tudatmódosítókat (alkohol, drogok) használt-e. Az eszköz azon alapul, hogy alkohol vagy drogok hatására a pupillánk reakcióideje megváltozik. Ha fénnyel bevilágítjuk a szemet, és drogoztunk vagy ittunk, a pupillánk gyorsabban vagy lassabban húzódik össze, mint tiszta állapotban. A műszer ezeket a nagyon gyors, milliszekundumnyi idő alatt bekövetkező változásokat képes mérni, egy saját maga által felállított rendszer szerint. Tehát ha a műszer egy bizonyos típusú pupillatágulást érzékel, a hozzá tartozó határértékek alapján tud következtetni arra, hogy ez milyen drog volt pontosan.

Az eszköz négy részből áll: egy digitális kamerából, egy zseblámpából, egy toalettpapír gurigájából, és egy laptopból, amin a kiértékelő szoftver fut. A guriga azért kell, mert ezen keresztül, mint egy alagúton, világítják meg a szemet a zseblámpával. A srácnak még a neve is érdekes, Krishna Reddy-nek hívják, és egy csomó díjat bezsebelt a találmányával az USA-ban. Most indul a sorozatgyártás, a szüleivel egy startupot is létrehoztak a gyártásra.

A találmány hatalmas előnye, hogy – az alkohol mellett – egyszerűen képes kimutatni bármely drogot a szemből. Nem kell vizeletvizsgálat vagy vérvétel ehhez a jövőben. Egyelőre a legnépszerűbb kábítószerek pupillaértékeit táplálták be a gépbe, mint például a marihuána, a kokain, az lsd, a speed, az extasy, a herbál. De fájdalomcsillapítókat, altatókat, antidepresszánsokat is képes kimutatni, illetve a dizájner drogok ellen is jó. Bár utóbbiak vegyi összetétele gyorsan változik, a rendszer ezeket is képes beazonosítani, ha frissítik az adatokkal a szoftvert.

(BI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.