Pénzügy

Megugrottak a bankkártyás visszaélések

Több mint 160 millió forint értékben történtek bankkártyás visszaélések az első negyedévben Magyarországon, ami közel 24 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest.

Az értékét tekintve csaknem 24 százalékkal, 161,9 millió forintra emelkedtek az első negyedévben a fizetési kártyákkal végrehajtott visszaélések, míg az érintett műveletek száma bő 31 százalékkal, ötezer közelébe nőtt – írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján.

A kibocsátói oldalon – vagyis a pénzügyi szolgáltatóknál – jelentkező visszaéléseken belül a külföldre irányuló műveletek látványos túlsúlyba kerültek, a csalások értékének 88 százaléka ezekhez kapcsolódik.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Az előző év azonos időszakához képest jelentősen emelkedett a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő, jellemzően internetes tranzakciókhoz kapcsolódó visszaélések aránya is, így már az összes csalás 70,1 százaléka és a teljes kár 63,2 százaléka ezekből a visszaélésekből származik.

A kibocsátói oldalon leírt kár legnagyobb részét változatlanul maguk a kibocsátók – vagyis a pénzügyi szolgáltatók – viselik: az általuk könyvelt, bő 110 milliós kár a teljes leírt mennyiség kétharmada, miközben az ügyfeleknek 18,7 millió, a kereskedőknek pedig 37,3 millió forintnyi kárt kellett állniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik