Pénzügy

Rezsicsökkentés: tízmilliárdokat bukik az állami közműcég

A Figyelő kalkulációi szerint legjobb esetben is többmilliárdos, de inkább több tízmilliárdos tőkepótlásra lehet szükség az állami közműholdingnál. Pontos számot nehéz mondani, mert a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal elvárásainak is megfelelő üzleti tervet egyelőre nem tett le az asztalra a csoport. A hivatalos indoklás szerint a folyamatban lévő felvásárlások miatt.

Az elmúlt három esztendőben ugyanakkor az egyetemes (lakossági) szegmensben csak a gázszolgáltatók (amelyek mindegyike állami tulajdonba kerül valamilyen formában) átlagosan évi szűk 27 milliárdot buktak. Ennél állami irányítás alatt lehet ugyan kisebb a hiány, de a Figyelő kalkulációi szerint nem áll távol az igazságtól a szektor cégeinek állandó panasza, miszerint jelen állás szerint többet fizetnek a gázért, mint amennyiért a lakossági fogyasztóknak adják.

Ez viszont azt is jelenti, hogy azok a tevékenységek, amiben a szinergia lehetőségét látja az állami csoport, tulajdonképpen már így is, úgy is a veszteséget növelik, a kérdés csak az, hogy mennyivel. A legjobb esetben is éves szinten milliárdos hiány egy részét vagy egészét idővel valószínűleg az MVM-re tolnák át, ami miatt – a Figyelő értesülései szerint – már most is feszültség van a két társaság között.

Közben kijött a hír, hogy Králik Gábor lett a nemzeti közműszolgáltatási rendszerhez tartozó FŐGÁZ Zrt. új vezérigazgatója. Králik Gábor 39 éves közgazdász, diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte. Az elmúlt években az MVM földgázüzletági vezérigazgató-helyetteseként és a Magyar Földgázkereskedő elnökeként a hazai földgázellátás biztonságának megteremtéséért felelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik