Pénzügy

A bajba került adósok nem kapkodnak a csődért

Az ötletgazda KDNP szerint eddig több mint félezren kérelmezték a családi csődvédelmet, ami kevesebb, mint amennyire számítottak. Elismerték, hogy bonyolult a bejelentkezés, és hogy még tanulni kell a rendszert.

Eddig több mint félezren kérelmezték a családi csődvédelem lehetőségét, ami kevesebb a vártnál, de az elkövetkező időszakban várhatóan ez a szám nőni fog – hangzott el a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

“Jó törvény”

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője úgy fogalmazott: a családi csődvédelemről szóló jogszabály jó törvény, amely úgy nyújt segítséget sok csődbe jutott családnak, hogy eközben megőrzi a jogbiztonságot. Ugyanakkor a három szereplő – az állam, a hitelintézetek és az adósok – mindegyikének hozzá kell járulnia a törvény sikeréhez.

Az a cél, hogy az adós fizetőképességét helyreállítsák, ehhez az állam egy intézményrendszert működtet, s a lehetőség a hitelező számára az adósság elengedését és átütemezését adja meg. Mindehhez némi életformaváltásra is szükség van – jegyezte meg a frakcióvezető.

Majd a végrehajtások beindítják

Szavai szerint eddig mintegy félezren igyekeztek igénybe venni a családi csődvédelem lehetőségét. Ugyanakkor október 15-én újból elindulnak a végrehajtások, ami szerinte arra fogja késztetni az adósok egy jelentős részét, hogy valamilyen segítséget igénybe vegyenek. Ennek egyik eszköze lehet a családi csődvédelem, a másik pedig az eszközkezelő. Utóbbi ahhoz járulhat hozzá, hogy azok is az otthonukban maradhassanak, akik magát a tulajdonjogot elvesztik.

Bonyolult a bejelentkezés

Szekér Judit miniszteri biztos felidézte: a magánszemélyek adósságrendezéséről szóló törvény szeptember 1-én lépett hatályba, s egy tucat kormány- és féltucat tárcarendeletet alkottak meg. Mostanra felállt a szervezetrendszer, a központi csődvédelmi szolgálat és a fővárosi, megyei kormányhivatalok szervezeti egységében működő területi családi csődvédelmi szolgálatok, és honlap is indult. Itt megtalálhatók közérthető formában a jogszabályi feltételek és letölthető űrlap is.

Emlékeztetett arra: a határidő a devizahitelesek számára október 30-án lejár. A vártnál most még kevesebb a jelentkező, ennek oka a bonyolult bejelentkezés lehet, de ahhoz, hogy reálisan felmérhető legyen a jogosultság, részletesen fel kell tárni a személyi, családi és a vagyoni viszonyokat – fejtette ki. Ugyanakkor jelezte: a bejelentkezési határidő meghosszabbításán gondolkodik a kormány, mert bár sok az érdeklődő, de ehhez képest relatíve kevés a jelentkező.

Tanulni kell

Hangsúlyozta: előzmények nélküli jogintézményről van szó, ezt még mindenkinek tanulnia kell. Szerinte meg fognak indulni a jelentkezések, de mindenképpen fegyelmezettségre van szükség az adósoktól.

Kérdésre azt is elmondta: az adóssal együttműködve készítenek a vagyonfelügyelők jövedelemfelhasználási tervet, arról, hogy mekkora a kötelező törlesztőrészlet, mennyi az iskoláztatás költsége, a lakás fenntartásának összege. Ezután jöhetnek az egyéb kiadások, amelyekről a családokkal együtt döntenek. A törlesztési támogatásról kormányrendelet jelent meg, havi 25 ezer forint erejéig az állam támogatást ad – jelezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik